13 juliol 2017 | <9ªL> Conselleria de Salut

La Unitat de Reproducció de Son Espases aconsegueix el primer naixement d’un nadó sense cap malaltia genètica gràcies al Diagnòstic Preimplantacional NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Gràcies al Diagnòstic Genètic Preimplantacional és possible evitar que els nadons pateixin les malalties degeneratives dels seus progenitors

La Unitat de Reproducció de Son Espases aconsegueix el primer naixement d’un nadó sense cap malaltia genètica gràcies al Diagnòstic Preimplantacional

El programa es va iniciar el mes de desembre de 2015 i, des d’aleshores, s’hi han incorporat trenta-dues parelles
La Unitat de Reproducció de l’Hospital Universitari Son Espases ha aconseguit el primer naixement d’un nadó —una nina— sense la malaltia genètica d’un dels seus progenitors, gràcies al programa de Diagnòstic Genètic Preimplantacional (DGP) iniciat el mes de desembre de 2015 a les Illes Balears.
 
El DGP és un programa que sorgeix a partir d’una Ordre ministerial de 2014, la qual va establir que la possibilitat d’evitar les malalties degeneratives dels futurs nadons havia de ser un requisit del Sistema Nacional de Salut. L’Ordre incorpora una llista de les malalties genètiques que inclou el programa, tot i que el Comitè Tècnic Autonòmic —format pel Servei de Salut, l’Hospital Universitari Son Espases i l’Hospital Son Llàtzer— n’hi han afegit més perquè se’n puguin beneficiar més parelles.
 
El programa DPG està adreçat a persones amb alguna malaltia genètica que encara no tenen fills o a les que tenen algun fill que pateix alguna de les malalties genètiques incloses en el programa. Solen arribar a Son Espases des de la consulta de Ginecologia d’Atenció Primària o des del Servei de Genètica. Un cop a la Unitat de Reproducció, se’ls efectua un cicle de fecundació in vitro i s’extreuen cèl·lules de l’embrió que s’envien a un laboratori extern on s’analitzen i es marquen els embrions sans. Es realitza la transferència embrionària amb els embrions sans (un o dos) i, si n’hi ha més, es congelen. Es poden arribar a fer fins a tres fecundacions in vitro i fins a cinc estimulacions ovàriques. 
 
Fins avui en dia, trenta-dues parelles han iniciat el programa. A set parelles de les quals se’ls ha fet l’anàlisi de l’embrió. D’aquestes set parelles, s’han aconseguit tres embarassos —ja ha nascut un nadó i s’espera que en neixi un altre a final de mes—. A tres de les altres parelles no se’ls ha pogut transferir cap embrió ja que tots estaven afectats, i a l’altra parella no hi ha hagut gestació.
 
Al programa Diagnòstic Genètic Preimplantacional hi participen la Unitat de Reproducció i la Unitat de Genètica. Cal dir que Son Espases està incorporant nova tecnologia per al Laboratori per evitar l’enviament de les mostres al proveïdor extern.