16 juny 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern demana a l’Estat celeritat en la tramitació de la depuradora de Can Picafort NNota Informativa

El Govern demana a l’Estat celeritat en la tramitació de la depuradora de Can Picafort

\ Després de set anys de tramitació només queda pendent l’aprovació final de la declaració d’impacte ambiental abans de licitar les obres
\ El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, recorda que la nova depuradora és vital per a l’Albufera de Mallorca


El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha enviat una carta a la secretària d’Estat de Medi Ambient, María García, en què demana que s’agiliti la tramitació de la declaració d’impacte ambiental de la depuradora de Can Picafort, atès que la tramitació està aturada en aquest punt des del començament de la legislatura.
 
En la carta, Vidal recorda que la planta depuradora de la platja de Muro es va construir el 1988 per tractar les agües residuals d’aquest nucli i del de Can Picafort, que pertany al municipi de Santa Margalida. El 2001 el creixement urbanístic d’ambdues zones ja va palesar la necessitat d’ampliar la capacitat de la instal·lació, i el 2005 es va arribar a un acord institucional entre l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) i els ajuntaments de Muro i Santa Margalida per construir una nova planta en aquest darrer municipi.
 
Començà llavors la tramitació del projecte a la Comunitat Autònoma, però el 2010 l’Estat declarà l’interès general d’aquesta nova depuradora i des de llavors és el promotor del projecte.
 
Actualment, i des del començament de la legislatura, per aprovar l’expedient i licitar les obres només resta pendent l’aprovació de la declaració d’impacte ambiental. Per això, Vidal demana celeritat al Ministeri i li recorda que la infraestructura és d’importància cabdal per a l’Albufera de Mallorca, que rep els vessaments accidentals d’una depuradora infradimensionada, dissenyada per tractar 4.000 m3 diaris, la meitat del cabal que rep en temporada alta.
 
En la carta Vidal també manifesta que el fet de poder disposar d’una nova depuradora a Can Picafort evitaria els vessaments a l’àmbit del parc i també els d’aigua tractada de baixa qualitat a la badia d’Alcúdia, la qual cosa representaria una millora de la qualitat del medi, en general.
 
Així mateix, també recorda a la secretària d’Estat que totes les administracions públiques tenen l’obligació de complir i fer complir les normes de protecció ambiental i de treballar per millorar la qualitat ambiental, i l’adverteix que un retard de més de set anys en una obra declarada d’interès general el 2010 no és comprensible per als ciutadans ni defensable davant possibles sancions per infraccions ambientals.
 
Per això, el conseller considera urgent i necessària l’execució d’aquesta infraestructura, i basant-se en el principi de cooperació institucional, reitera la sol·licitud d’agilitar la tramitació ambiental perquè sigui immediata, mentre la Conselleria continua fent feina en la millora del procés actual.
 
De fet, la depuradora de Muro ja no accepta el buidatge de camions de fosses sèptiques a les instal·lacions, ja que l’aigua està vuit vegades més contaminada que l’aigua de clavegueram i espatlla el procés biològic.
 
La secretària d’Estat de Medi Ambient, que va rebre de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears tota la documentació necessària per continuar la tramitació, ha contestat que el projecte es troba en la darrera fase d’avaluació ambiental i que falta només la declaració d’impacte ambiental, i s’ha compromès a incrementar els esforços per posar l’actuació en marxa en el termini més breu possible.
 
El conseller ha manifestat que “Aquesta és la situació de tramitació des de fa dos anys” i que “no pareix que el Ministeri tingui pressa a començar les obres d’aquesta nova infraestructura, que permetrà millorar sensiblement no només l’estat de l’Albufera de Mallorca, sinó també de la zona costanera de Can Picafort i de tota la badia d’Alcúdia”.