14 juny 2017 | <9ªL> Presidenta

La declaració del Parc Natural Es Trenc-Salobrar de Campos respon a una demanda social, recollida als Acords pel Canvi NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La declaració del Parc Natural Es Trenc-Salobrar de Campos respon a una demanda social, recollida als Acords pel Canvi

La presidenta, el vicepresident i el conseller de Medi Ambient visiten el Parc l’endemà de la declaració com a Parc Natural
L’endemà que el Parlament de les Illes Balears hagi aprovat la declaració del Parc Natural Maritimoterrestre es Trenc-Salobrar de Campos, la presidenta, Francina Armengol; el vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, i el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, han fet una visita guiada pels estanys de la salinera del Parc.

El tècnic de la Comissió de Medi Ambient i biòleg de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Joan Carles Salom, els ha explicat diferents especies de flora i fauna que han anat trobant al llarg de la visita i que s’han adaptat a aquests ambients extrems.

La presidenta del Govern de les Illes, Francina Armengol, ha assegurat que la declaració del Parc Natural Maritimoterrestre des Trenc-Salobrar de Campos constitueix una “fita històrica” en aquesta legislatura, que “respon a una demanda social” expressada des de fa quasi quaranta anys, que “venia marcada també per la Llei d’espais naturals i estava recollida en els acords pel canvi”, la qual cosa confirma “el bon ritme de compliment que estem assolint envers allò que vàrem acordar” ara fa dos anys. 

Armengol ha ressaltat “l’alt valor ecològic i paisatgístic des Trenc-Salobrar de Campos, un dels espais més emblemàtics de les Illes Balears i de tota la Mediterrània”, motiu pel qual “era necessari impulsar definitivament la protecció, per garantir la sostenibilitat i l’equilibri de la flora, la fauna, els elements que fan únic aquest indret i la seva realitat econòmica”. 

Remarcant les paraules de la presidenta, el vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, ha explicat que ahir va ser un “gran dia per a tots els mallorquins i les mallorquines i també per a tots els ciutadans de les Illes Balears”. El vicepresident ha explicat també que “a la fi ha arribat aquesta declaració, que representa un avenç molt important per a la protecció del nostre territori”. Barceló ha volgut contextualitzar que hi ha dos projectes finançats per l’impost de turisme sostenible que “avui mateix ja afecten el Parc Natural”: un projecte de senyalització dels espais que es troben a la Xarxa Natura 2000 i una convocatòria que beneficiarà explotacions agràries que es trobin en espais naturals protegits com aquest.

Durant la visita el conseller Vidal ha aclarit que “ahir es va tancar l’etapa de les reivindicacions, i avui toca treballar en els reptes que representa aquest nou espai”, un dels quals serà “planificar-ne i regular-ne l’ús públic, i, per tant, cercar l’equilibri entre l’activitat econòmica i la conservació, i destinar-hi els mitjans humans i tècnics necessaris perquè no sigui un parc de paper, sinó un parc real”. Vidal també ha afegit que “cal treballar a les zones que estan degradades i recuperar-les”.

Així mateix, el conseller ha informat sobre la presència de dos informadors que són al Parc des de l’1 de juny i s’hi quedaran fins al 15 de setembre per sensibilitzar els usuaris sobre l'abandonament de residus i també de la instal·lació de cartells informatius amb el lema “Respecta la natura. Els fems no tornen sols a casa; torna el fems a casa”. Aquests cartells són figures clau en la tasca de conscienciació i divulgació vers la conservació dels valors naturals de la zona. A més, Vidal ha informat que una de les deu barques que preveu el contracte de vigilància i assistència al fondeig sobre posidònia es destinarà a les aigües del Parc Natural, la qual també repartirà material divulgatiu a les embarcacions que fondegin en els límits del Parc.

Pel que fa als aparcaments, la Llei fixa un màxim de mil cinc-cents vehicles simultàniament, que es distribuiran a tres zones habilitades i dissuasòries. En aquest sentit, el conseller Vidal ha declarat que “quan parlam d’aparcaments volem parlar de la capacitat de càrrega d’aquest espai; estam a un espai natural protegit que té una capacitat de càrrega limitada, i en la qual hem de protegir uns valors ambientals". Un dels instruments de gestió són els aparcaments, “que ens han de servir de porta d’entrada i que regulen i controlen el nombre de visitants, i per tant l’afluència que aquest espai natural rep a diari”. Vidal ha ressaltat que “fins ara ha estat una gestió desordenada i amb aparcaments il·legals amb una capacitat de més de cinc mil vehicles a aquesta zona”. Finalment, hi haurà dos aparcaments a la zona perifèrica terrestre i un a l’actual aparcament conegut com na Tirapèl, el qual s’haurà d’ajustar a les prescripcions tècniques que estableix la Llei. Aquests aparcaments, en el moment d’execució hauran de passar els tràmits d’avaluació d’impacte ambiental que corresponen.