10 maig 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Cada any, més de 150 milions d’aus migratòries venen i van de les Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Cada any, més de 150 milions d’aus migratòries venen i van de les Balears

\ Es tracta de 235 espècies diferents que migren en la seva etapa prenupcial i postnupcial
\ La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha creat el lema "Estima i gaudeix de l’observació de les aus: són part viva de les nostres Illes!”

D’ençà l’any 2006 el Dia Mundial de les Aus Migratòries (DMAM) ha anat creant consciència sobre la necessitat de conservar les aus migratòries i els seus hàbitats, amb un abast global ha aconseguit fer veure les amenaces que les assetgen, la seva importància ecològica, i de la necessitat de cooperació internacional per conservar les espècies d’aus i els hàbitats que ocupen a diferents part del planeta, en diferents èpoques de l’any. Les aus no coneixen de fronteres i necessiten per poder seguir existint la seva protecció i la dels llocs on habiten, sigui quina sigui la part del món.
 
El dia central de la celebració del dia de les aus és el 10 de maig, però ja dies abans es realitzen esdeveniments públics, activitats educatives i excursions per a l’observació d’aus. El tema de l’any 2017 està relacionat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i fa especial èmfasi en la interdependència entre les persones i la naturalesa, i en especial de les aus migratòries i els territoris que compartim amb elles.
 
Avui la direcció general d’Epais Naturals a través del servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha volgut reunir les diferents entitats que estan vinculades en la protecció i conservació de les aus arreu de les Illes. En concret, el Consell Insular de Formentera, Conselles de Mallorca, Consell d’Eivissa, Consell Insular de Menorca, Universitat de les Illes Balears, Obra Cultural Balear, Fundació Natura Parc, Fundació Vida Silvestre, Grup Observadors Rapinyaires Albercotx, Societat d’ Història Natural de les Illes Balears, Federació Balear de Caça, Apaema, Reserva de la Biosfera, Museu Balear de Ciències Naturals, Unió de Pagesos de Mallorca, Gob Mallorca, Societat Ornitològica de Menorca, Fundació Col·leccions Carreras Torrent i Tramuntana XXI.
 
En el mateix acte, el director general d’Espais Natural, Miquel Mir ha explicat que aquests dies de celebració contribueixen a crear una major consciència a nivell social, i que en el cas de les Illes Balears per la seva localització geogràfica és una zona estratègica d’aus i aquest volum d’aus migratòries, “posa de manifest la necessitat d’establir iniciatives de protecció per ajudar a que aquests patrons de migració es segueixin produint”. En aquest sentit “la Conselleria hi té una sensibilitat per apostar per la protecció de les aus però també aposta per la protecció dels hàbitats que donen cabuda a les diferents espècies”.
 
Cada any, més de 150 milions d’aus migratòries de més de 235 espècies diferents venen i van de les Balears, en la seva migració prenupcial (primaveral i prèvia a la reproducció) i postnupcial (a la tardor i posterior a la cria). La protecció de les espècies i els hàbitats permet que aquest viatge colossal arribi a bon terme. N’hi ha que queden a passar temporades, altres sols ens visiten en el pas, o fins i tot ens sobrevolen sense aturar.
 
Algunes d’aquestes espècies necessiten protecció total, i altres admeten un aprofitament sostenible per part dels caçadors esportius. És necessari protegir els hàbitats, sigui com a espais protegits, o com a Zones d‘Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), una figura europea aplicada a mils de llocs de la UE, on es dues a terme actuacions i es mantenen activitats humanes compatibles amb la conservació i fins i tot beneficioses per a determinades espècies que estan en greu perill, com per exemple les activitats agrícoles per a aus estepàries i determinats migrants. A les Balears, 85.254 ha són ZEPA, i cal recordar que ja s’ha iniciat la tramitació per emparar nous espais (1.040 ha).Un exemple de la col·laboració dels caçadors amb la conservació són els màxims diaris de captures, ben assumits actualment. Enguany s’han hagut de reduir per a les Tórtores, per la seva disminució d’efectius a tota Europa.
 
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, s’afegeix al Dia Mundial de les Aus Migratòries fent-se seu el lema de la diada “El seu futur és el nostre futur – Un planeta saludable per a les aus migratòries i per a les persones”, i afegint-ne un de propi “Estima i gaudeix de l’observació de les aus: són part viva de les nostres Illes!”. I convida a la celebració de l’espectacle natural de la migració de les aus el proper dia 10 de maig de 2017 i dies precedents. Amb motiu de la celebració s’han editat un pòster de les migracions de les aus i un adhesiu, que poden solicitar-se a especies@dgcapea.caib.es
 
La campanya està coordinada per les Secretaries de la Convenció sobre la Conservació de les Espècies Migratòries d’Animals Silvestres, del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient. Si algú vol sabar més o registrar un esdeveniment relacionat amb aquest dia Mundial ho pot fer a la web:
www.worldmigratorybirdday.org