9 maig 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Confirmats 219 positius per Xylella fastidiosa a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Confirmats 219 positius per Xylella fastidiosa a les Illes Balears

\ 139 positius corresponen a Mallorca, 59 a Eivissa i 21 a Menorca
\ La missió de la Unió Europea visitarà les Illes Balears entre el 12 i el 23 de juny

A dia d'avui s'han confirmat 219 positius per Xylella fastidiosa en plantes i arbres de les Illes Balears, excepte a Formentera, on s’han analitzat 30 mostres, sense que s’hagi manifestat la infecció. Del total de positius confirmats, 139 corresponen a Mallorca, 59 a Eivissa i 21 a Menorca; 85 dels quals ja han estat eliminats, 91 ja s'han notificat al propietari per procedir al seu arrabassament i crema i 43 estan en tràmit de notificar-se.

A Menorca els positius s'han detectat en 3 oliveres, 15 ullastres, i 3 polígales, de la subespècie multiplex, mentre a Eivissa la presència del bacteri s’ha confirmat a una mimosa, una lavanda, dos espígols retallats, tres baladres, 36 oliveres, 15 ullastres i una polígala, totes de les subespècie pauca.
A Mallorca els positius corresponen a deu oliveres, quaranta sis ametllers, cinquanta tres ullastres, catorze polígales, tres cirerers, una prunera, sis romanins, un baladre, dos espígols retallats, una estepa negra, una mimosa i a un cep de vinya d’una parcel·la d’autoconsum de raïm de balança o de taula, fora de les explotacions de vinificació, a Sant Llorenç des Cardassar. En tots els casos en que es coneix la subespècie del bacteri, en aquesta illa, és del tipus fastidiosa i multiplex.

En total, des que l’octubre de 2016 es confirmàs el primer positiu de la plaga a Mallorca, s’han pres i analitzat 937 mostres a l’illa, mentre que a Eivissa han estat 277 i a Menorca 43.

D’altra banda, la Comissió Europea ha anunciat al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient que durà a terme una auditoria a l’Estat entre el 12 i el 23 de juny. Tal com ha remès el Ministeri a la direcció general d’Agricultura i Ramaderia, la missió no només visitarà les Illes Balears sinó també altres comunitats autònomes.

En base als informes tècnics que elabori la missió europea la Comissió decidirà si, finalment confirma el protocol de contenció per les Illes Balears, que s’aplica actualment eliminat només el positiu i prospectant al seu voltant, enlloc del d’eradicació, que suposa eliminar tots els possibles hostes en un radi de 100 metres respecte de la planta infectada. Una mesura que suposaria un fort impacte econòmic tant per l’agricultura com pel turisme, ja que el paisatge també es veuria afectat.  En aquest sentit cal recordar que el Govern compta amb el suport unànime del sector, el Parlament de les Illes Balears i els eurodiputats espanyols i demana que el Ministeri apliqui a totes les comunitats autònomes els mateixos principis inspectors que s’estan duent a terme a les Illes Balears.