29 d’abril 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

L’Estat no invertirà en l’ampliació de la xarxa en alta d’aigua NNota Informativa

L’Estat no invertirà en l’ampliació de la xarxa en alta d’aigua

\ El Govern demana celeritat en l’execució dels projectes de les depuradores d’Eivissa i Santa Margalida
\ L’Estat descarta qualsevol opció de col·laboració en la inversió en el manteniment de torrents a la comunitat autònoma
 

El Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient no preveu començar noves inversions a les Illes Balears en matèria hídrica, ni tampoc col·laborar amb la Comunitat Autònoma en aquesta matèria.
 
Així ho va comunicar la directora general de l’Aigua del Ministeri, Liana Ardiles, a la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, i al director gerent de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA), en la reunió que van mantenir a principis de setmana per tractar de diversos temes que van quedar pendents de tancar entre el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i la ministra Isabel García Tejerina el passat 21 de març.
 
Pel que fa als projectes de depuració que preveu l’Estat, Ardiles confirmà que actualment s’executa la remodelació de les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) de Santa Eulària des Riu, a Eivissa, i que recentment s’han iniciat les d’Addaia, a Menorca.
 
Tant Garau com Garcias van insistir en la importància d’agilitar l’execució de les depuradores d’Eivissa Vila i de Santa Margalida, a Mallorca,  que estan infradimensionades per al tractament de les aigües residuals generades per la població durant la temporada alta i generen problemes diversos, que poden afectar la qualitat del medi.
 
De fet, en el cas de Santa Margalida aquesta afecció no només es produeix sobre la badia d’Alcúdia, sinó que també genera problemes al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, fet que agreuja la situació considerablement i que demanda celeritat.
 
D’altra banda, es va proposar una possible col·laboració entre les dues institucions per al finançament de la reparació de danys provocats pels temporals del darrer hivern, i també la represa del Conveni que hi havia antigament entre ambdues administracions per al manteniment i la conservació de torrents. La resposta de la directora general de l’Aigua va ser negativa en tots dos casos per a qualsevol opció de col·laboració.
 
També va tractar, amb el mateix resultat, la possible col·laboració per al finançament de les actuacions per ampliar la xarxa de distribució d’aigua dessalada en alta a Mallorca, per acostar-la als municipis del sud de l’illa, sobretot a Santanyí i Campos, on l’escassetat del recurs és estructural. En aquest sentit, una vegada més, es va oferir la utilització de les societats estatals d’aigua, que ofereixen la possibilitat de finançar actuacions mitjançant préstecs amb un període de devolució de cinquanta anys, una fórmula de finançament que pot aplicar el Govern de les Illes Balears.