24 març 2017 | <9ªL> Conselleria de Salut

La Direcció General de Salut Pública reuneix més de 50 professionals per informar sobre la situació epidemiològica de la tuberculosi a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
24 de març, Dia Mundial contra la Tuberculosi

La Direcció General de Salut Pública reuneix més de 50 professionals per informar sobre la situació epidemiològica de la tuberculosi a les Illes Balears

Avui divendres, 24 de març, Dia Mundial contra la Tuberculosi, el Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació ha organitzat una reunió amb més de 50 professionals dels centres d’Atenció Primària de les Illes Balears i els centres insulars de Sanitat a Menorca i Eivissa.

Durant la reunió, els tècnics de Salut Pública han informat de la situació epidemiològica de tuberculosi a la comunitat autònoma respecte de la resta de països europeus del nostre entorn.

Així mateix, s’ha donat a conèixer la nova estratègia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) “El final de la tuberculosi”, i han revisat, juntament amb els tècnics, infermeres i metges, les recomanacions internacionals dels estudis de contacte.

Les recomanacions de l’OMS per lluitar contra la tuberculosi —a més d’estimular la investigació en nous fàrmacs, noves combinacions terapèutiques i investigació en vacunes— indiquin que la millor manera de lluitar contra la difusió de la malaltia és procurar tallar la transmissió des dels malalts cap als seus contactes familiars, laborals, etc.

Així mateix, és fonamental aconseguir que els casos de malaltia prenguin tots els fàrmacs del seu tractament i durant tot el període necessari per assegurar la cura i que no apareguin més resistències als gèrmens.

El 24 de març és el Dia Mundial contra la Tuberculosi, instaurat per l’OMS l’any 1982 en reconeixement del centenari del descobriment del germen causant de la tuberculosi a càrrec del Dr. Robert Koch.

Des de 1882 fins ara la situació de la tuberculosi en el món ha canviat molt, afortunadament. Però aquesta evolució positiva global ha produït grans diferències en les taxes d’incidència entre diversos països del món en funció del seu desenvolupament socioeconòmic i sanitari.

Amb el descobriment dels tractaments antibiòtics, singularment l’estreptomicina primer i després la isoniazida i la rifampicina, s’han pogut deixar enrere les èpoques més negres de la pandèmia tuberculosa.

Tot i així, a hores d’ara la tuberculosi no ha desaparegut en cap país del món i a més tenim riscs nous afegits: les resistències als fàrmacs antituberculosos i l’absència d’una vacuna preventiva de la tuberculosi pulmonar.