22 març 2017 | <9ªL> Conselleria de Salut

El tercer Consell de Salut d’aquesta legislatura ha tengut lloc avui NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El tercer Consell de Salut d’aquesta legislatura ha tengut lloc avui

Durant la sessió s’ha presentat el Pla d’Infraestructures d’Atenció Primària i els projectes de reforma prevists per a l’Hospital General i l’Hospital Psiquiàtric
Avui s’ha duit a terme la 14a sessió ordinària del Consell de Salut de les Illes Balears, principal òrgan de participació ciutadana en el sistema sanitari d’aquesta comunitat, integrat per més de 30 representants de l’Administració, col·legis professionals, sindicats i associacions de pacients.

La consellera Patricia Gómez, presidenta del Consell de Salut, ha destacat el valor d’aquest òrgan de participació, que es reuneix per tercera vegada en aquesta legislatura, en el qual es recullen les demandes i els suggeriments de les entitats ciutadanes i en el qual, cada semestre, l’equip de govern ret comptes de la seva activitat.

“És fonamental comptar amb la participació directa de la societat civil en la presa de decisions que afecten la nostra salut i treballar conjuntament amb totes les administracions públiques per desenvolupar polítiques transversals. Es tracta de gestionar amb transparència, de fomentar el diàleg i de prendre decisions amb el consens dels ciutadans”, ha expressat la consellera.

En el transcurs de la reunió, l’equip directiu de la Conselleria de Salut ha fet balanç dels objectius complerts durant aquest darrere semestre i ha recordat, entre altres mesures, que des del mes de desembre passat els jubilats i pensionistes d’aquesta comunitat han deixat de pagar més de la quantitat establerta pel Govern central en la compra de medicaments.  

Així mateix, s’han presentat els principals projectes prevists per la Conselleria de Salut i les línies de treball que marcaran l’activitat de cada direcció general en els propers mesos.

En aquest sentit, la Conselleria de Salut ha anunciat el Pla d’Infraestructures d’Atenció Primària que suposarà una inversió de 16 M€ i permetrà la construcció de nous centres de salut i la reforma dels que presenten més necessitats; la reforma de l’Hospital General, amb una inversió de 3 M€, i de l’Hospital Psiquiàtric, per a la reforma del qual s’ha reservat un pressupost de 4 M€. 

D’altra banda, s’ha presentat l’esborrany del decret de creació del Comitè d’Ètica Assistencial de les Illes Balears i dels comitès d’ètica assistencial del sistema sanitari públic o privat.

El Comitè d’Ética Assistencial de les Illes Balears serà el màxim òrgan col·legiat, deliberatiu, independent, multidisciplinari, participatiu i de caràcter consultiu que desenvoluparà les seves funcions en matèries relacionades amb les implicacions ètiques de la medicina i les ciències de la salut.

L’aprovació d’aquesta norma permetrà la possibilitat d’oferir, amb criteris d’equitat i qualitat, la disponibilitat d’aquests òrgans per donar suport als usuaris, als professionals i a la comunitat en matèria d’ètica assistencial.

Finalment, s’han recollit les aportacions dels representants de les entitats participants i les seves propostes per plantejar en el pròxim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que convoca el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

En el Consell de Salut de les Illes Balears estan representats els quatre consells insulars, la FELIB i l’Ajuntament de Palma; els sindicats UGT i CCOO; la CAEB; 12 col·legis professionals (Metges, Infermeria, Psicòlegs, Veterinaris, Farmacèutics, Dietistes-Nutricionistes, Odontòlegs, Podòlegs, Terapeutes Ocupacionals, Logopedes, Fisioterapeutes i Òptics-Optometristes); l'Acadèmia Mèdica Balear; el Consell de Consum; les entitats FEAPS, UNAC i Plataforma d’Organitzacions de Pacients, i tots els representants de la Conselleria de Salut.