16 març 2017 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

Signat l’acord per a l’impuls del transport públic en bus regular i taxi a l'illa de Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Es posen en marxa importants mesures per reforçar el sector del taxi, com ara, cursos de formació i subvencions per vehicles amb menor impacte mediambiental

Signat l’acord per a l’impuls del transport públic en bus regular i taxi a l'illa de Mallorca

L’acord inclou 4 línies interurbanes de connexió des de l’aeroport de Palma i una directa a Son Espases
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons i els representant d’ ASATM, Gabriel Moragues; ATIB, José Alhama; ATP, Jaume Vila; i AMTAT – PIMEM, Antonio Cladera, han signat l’acord per impulsar el transport públic en bus regular i taxi a l’illa de Mallorca al qual s’inclou un paquet de mesures per a la millora del transport públic col·lectiu i del taxi.
 
Aquesta signatura inclou la posada en marxa, a partir del mes de maig de 2017, i fins a la finalització de les concessions actuals el mes de desembre de 2018, de línies de connexió en transport regular entre l'aeroport i diferents zones de Mallorca amb la configuració i recorregut següents:
Zona de Ponent: connexió des de l'aeroport amb Peguera passant per Costa d’en Blanes, Palmanova, Magaluf, Santa Ponça i  Costa de la Calma.
Zona Nord: connexió des de l'aeroport amb Can Picafort passant per Inca, Alcúdia, Port d'Alcúdia i Platges de Muro. Es farà aturada a Marratxí quan sigui possible aixecar la restricció de trànsit vigent.
Zona del Llevant: connexió des de l'aeroport amb Cala Bona passant per Montuïri, Vilafranca, Manacor, Porto Cristo, s'Illot i Cala Millor. Es farà aturada a Algaida quan sigui possible aixecar la restricció de trànsit vigent.
Zona de Migjorn: connexió des de l'aeroport amb Cala d'Or passant per s'Arenal de Llucmajor, polígon de Son Noguera, Llucmajor, Campos, Santanyí, s’Alqueria Blanca, Portopetro i Cala Egos.
 
 Aquestes línies donaran servei tot l'any, amb horari i recorregut reduït en temporada baixa, i seran explotades en règim de compte i risc, és a dir, la seva posada en marxa no suposarà un increment del pressupost del Consorci de Transports.
 
Així mateix, cal destacar que es crearà la connexió des de l'aeroport amb Son Espases en transport públic col·lectiu i el 2018 es crearà la línia de connexió de l'aeroport amb Cala Rajada.
 
Pel que fa a les principals mesures per reforçar el sector del taxi, en destaquen les següents:
 
  • Creació de punts d'informació sobre els preus i serveis del taxi als municipis de Mallorca i zones properes a les parades de bus.
  • Posada en marxa d’apartats específics sobre el servei de taxi als punts d'informació turística i de transports del Govern de les Illes Balears. Específicament es crearà un apartat d'informació sobre el taxi a la zona de cintes i hall de l'aeroport, vinculat al punt d'informació sobre transport que crearà el CTM.
  • Desenvolupament per part del Govern d’una aplicació (APP) específica per al sector del taxi.
  • Per tal de millorar l'eficiència energètica i ambiental dels vehicles de taxi, es crearà una partida específica de subvencions per als anys 2017, 2018 i 2019, destinades a l'adquisició de vehicles elèctrics i híbrids endollables per al sector del taxi valorada en 4.000 euros per vehicle; i una altra per a l'adaptació dels vehicles actuals a vehicles amb GNC i GLP, o la seva substitució per vehicles ja adaptats, valorada en 800 euros per vehicle.
  • Amb relació al transport sanitari, es dissenyaran noves connexions a la demanda en taxis entre els centres de salut i els seus nuclis vinculats a través de les unitats bàsiques de salut en el casos que no disposin d'accés en transport col·lectiu a Mallorca, exceptuant la zona de Palma, per donar servei als usuaris de consultes externes d'aquests centres.
En aquest sentit, es crearà un grup de treball en cooperació amb l’Ib-Salut per analitzar aquestes línies així com la possibilitat, quan els contractes en vigor ho permetin, que el taxi pugui assumir part del transport sanitari no urgent.
 
Per altra banda, el Govern es compromet a analitzar la viabilitat de regular millor l'oferta del sector del lloguer de cotxes a les Balears.
També s’ha acordat una revisió de la normativa autonòmica actual que garanteixi   la norma d'habitualitat de les autoritzacions VTC i la limitació de captació dels clients al carrer.
 
Així mateix, es crea una parada de taxis a l’estació Intermodal de Palma.
Per la seva banda, les associacions del taxi es comprometen a treballar per a la millora de la qualitat del servei públic de taxi. A aquest fi s'establirà una col·laboració amb el Govern per desenvolupar cursos de formació per als taxistes en diferents aspectes com els idiomes, noves tecnologies o altres aspectes del servei.