7 març 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La intencionalitat és la hipòtesis més probable de l’incendi a Ses Feixes NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La intencionalitat és la hipòtesis més probable de l’incendi a Ses Feixes

\ El foc cremà deu hectàrees de canyet i matoll
\ És el primer incendi declarat de nivell 2 en aquesta legislatura

Ahir els agents de medi ambient de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca inspeccionaren la zona afectada per l’incendi de ses Feixes de Vila per esbrinar-ne les possibles causes. Conjuntament amb agents de  la Policia Nacional, començaren les investigacions, amb una inspecció ocular i la demarcació de les zones d’inici del foc.
El que pareix més evident és l’existència dos punts d’inici, amb dues carreres de foc independents entre si, fet que ha fet concloure als agents que la intencionalitat és la hipòtesi més probable.
 

Cronologia dels fets
 A les 12.50 h de dilluns, 6 de març, es va declarar l’incendi periurbà a ses Feixes de Vila, que va cremar prop de deu hectàrees de canyet i matoll. En aquell moment, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va desplaçar-hi una vintena de treballadors de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), amb tanquetes i una autobomba, a més dels agents de medi ambient i un tècnic de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat. A les tasques d’extinció es van sumar els bombers d'Eivissa i els voluntaris de Protecció Civil, amb la qual cosa s’arribà a conformar un dispositiu d’unes quaranta persones, tot i estar fora de la temporada d'alt risc. 
 
A les 13.24 h l'helicòpter B3, amb base a Mallorca, va partir cap a Eivissa, i tardà el temps òptim per fer el trajecte.
A les 13.51 h l’incendi es declarava de nivell 2, és a dir, que amenaça de manera greu i col·lectiva persones i bens, per la qual cosa la Direcció General d’Emergències es va fer càrrec de l'operatiu d’extinció; a les 16.10 h es va considerar que el foc estava controlat; a les 16.24 h va passar a nivell 1, i finalment, quatre hores després, es va extingir.
 
En relació amb la distribució temporal i territorial dels mitjans aeris d’extinció d’incendis forestals s’estableixen dos criteris tècnics que s’apliquen a tot l’Estat espanyol i guarden molta relació amb el clima mediterrani. D’una banda, el nivell de risc que presenta el combustible forestal que cobreix cada zona, segons com evolucionen les condicions ambiental en cada època de l’any, i de l’altra, la freqüència i la gravetat de l’historial dels sinistres patits a cada illa o comarca.
Per aquest motiu s’estableix una incorporació progressiva de mitjans segons s’incrementa el perill a cada illa, fins a establir tot el desplegament interinsular previst per a l’època estival de màxim risc. Per a l’illa d’Eivissa es disposa d’un helicòpter d’extinció amb base a sa Coma i un avió amfibi amb base a l’aeroport d’Eivissa des de l’1 de juny fins al 30 de setembre.
Enguany, però, es preveu incorporar-hi l’helicòpter d’extinció amb base a sa Coma des del començament de la Setmana Santa, a causa de l’increment de perill d’incendi generat pel començament de la temporada turística, i mantenir-l’hi fins al 15 d’octubre.
A banda d’això, s’entén que la campanya de defensa contra incendis forestals, tant en termes de prevenció com d’extinció, abasta els 356 dies de l’any, i per això es manté un mitjà aeri disponible (l’helicòpter B3) per enviar-lo immediatament a qualsevol de les altres tres illes qualsevol dia de l’any. També hi ha disponibles els mitjans del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (els avions Canadair del 43 Grup de Forces Aèries) i els de la Unitat Militar d’Emergències, que intervenen cas que sigui necessari.
Per tant, el Govern té sempre mitjans d’intervenció terrestres i aeris disponibles per intervenir a qualsevol punt de les Illes Balears, però considera necessari limitar les despeses en mitjans fora de la temporada d’alt risc d’incendi, de molt escassa eficiència, per prioritzar al màxim les actuacions preventives durant els mesos de menys risc a les zones forestals, i renovar i aplicar els plans insulars i comarcals de defensa contra els incendis forestals.
No obstant això, i més enllà dels mitjans d’extinció terrestres i aeris que desplegui la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per a la defensa contra els incendis forestals, la prioritat s’ha de concentrar a generar consciència del risc. Cal establir mesures eficaces per garantir la seguretat de les persones i dels immobles adjacents als terrenys forestals, gestionar activament la prevenció, especialment en els entorns urbanoforestals, i promoure que cada propietari o resident d’aquestes zones adopti mesures eficaces d’autoprotecció.