2 març 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Viveros Villanueva s'instal·la a Mallorca per donar sortida al sector Vitícola NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Viveros Villanueva s'instal·la a Mallorca per donar sortida al sector Vitícola

\ L’empresa Villanueva ha optat per instal·lar camps de multiplicació de vinya a les zones de Felanitx i Manacor
\ S’hauran produït tres-cents cinquanta mil ceps de planta nova destinada a la verema de 2018

Viveros Villanueva és una de les empreses més potents del sector vitivinícola d’àmbit estatal, que distribueix plantes de vinya arreu d’Europa. Instal·lada a Navarra, fa anys que Villanueva fa feina amb el sector vitivinícola de les Illes Balears, sobretot amb varietats autòctones com callet, manto negro, moll, giró ros i gorgollassa. Any rere any, l’empresa traslladava material vegetal de vinya de les Illes Balears cap a Navarra.
 
Ara, a causa de les mesures fitosanitàries cautelars preses arran de la declaració de l’existència de la plaga de Xylella fastidiosa en la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 26 de gener de 2017 (BOIB núm. 14, de 2 de febrer de 2017) i davant a la forta demanda de varietats locals del sector vitivinícola balear, l’empresa ha optat per instal·lar camps de multiplicació de vinya a les zones de Felanitx i Manacor. Així ho ha explicat Andreu Joan, cap del Servei d’Agricultura de la Conselleria, “amb aquesta mesura excepcional, ja no serà necessària la sortida del material vegetal cap a Navarra, ja que tot es produirà aquí”. Joan ha volgut remarcar que “si aquests vivers no haguessin vingut a l’illa, l’única solució hauria estat que el pagès hagués plantat el peu i empeltar-lo directament, però això hauria comportat un any de pèrdua perquè el procés de criar una planta dura uns devuit mesos. Això és una solució ràpida, eficaç i molt bona per al sector”.
 
Des del dia 21 de febrer passat, un equip d’una trentena de persones treballen per dur a terme aquesta tasca dels empelts a les instal·lacions del celler de Biniagual. Avui, la gerent del Servei de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA), Immaculada Munar, i el mateix Andreu Joan han visitat els cellers acompanyats de Victor Villanueva, gerent de Viveros Villaueva, i Charlotte Miller, gerent de Bodega Biniagual. Victor Villanueva, cinquena generació de l’empresa navarresa, ha volgut agrair la coordinació i la comunicació permanent que ha mantingut amb la Conselleria, i ha explicat que “abans que es detectessin els positius de Xylella a l’illa, veníem a cercar mudes de varietats autòctones i les dúiem a Navarra; allà en fèiem els empelts i tornàvem la planta sencera a Mallorca per servir-la als clients, als viticultors. Després ells mateixos la plantaven, la criaven i n’extreien el raïm”.
 
En la mateixa visita, Charlotte Miller es mostrava satisfeta per la presència del viver, ja que “per als vinaters és una sort que hagin vingut aquí perquè si vols fer feina amb raïm autòcton sempre depens que et facin els empelts expressament, ja que no hi ha vivers que tenguin aquests plantes locals, com per exemple el moll o el manto negro. Nosaltres depenem que algú ens faci aquesta feina i ara que no es poden exportar les mudes que s’agafen de Mallorca, ens hauríem quedat de mans creuades i no s’hauria pogut sembrar raïm autòcton”.
 
En un mes, l’empresa Villanueva haurà de tornar a l’illa per acabar el procés d’empelt, ja que després s’ha d’estratificar, és a dir unir les dues plantes, la varietat amb el patró, i finalment plantar-ho al camp. En total s’han produït tres-centes cinquanta mil plantes que ja estan destinades a la verema de 2018.