18 febrer 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La camamilla des Vedrà, reconeguda com a espècie distinta NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La camamilla des Vedrà, reconeguda com a espècie distinta

\ Aquesta espècie, singular i endèmica, reitera la demostració del gran valor botànic des Vedrà
\ La camamilla des Vedrà és distinta de les de la resta del món, amb diferències morfològiques i moleculars

La camamilla és una planta aromàtica que creix en forma d’arbust, de color verd grisenc i flors grogues, molt coneguda a la Mediterrània. Des d’antic li han atribuït virtuts medicinals digestives si es pren en infusió. A les Illes Balears se sol trobar molt a prop del litoral, però també als cims de la serra de Tramuntana.
 
El mes passat s’han publicat els resultats d’un estudi, elaborat per quatre científics especialistes en classificació de plantes de les universitats de Barcelona i Galícia, en el qual es demostra que la petita població de camamilla de l’illa des Vedrà és una espècie distinta de les de la resta del món, amb diferències morfològiques i moleculars. Algunes d’aquestes ja es coneixien, però fins ara es considerava que només diferenciaven la planta com a varietat. Amb aquest estudi es constata que la separació és més important, i per tant s’atribueix un nom específic a aquesta espècie, Santolina vedranensis. La camamilla des Vedrà té les tiges menys ramificades i les flors més grosses i amb menys pèls que la resta. D’altra banda, l’anàlisi de l’ADN dels cloroplasts ha revelat que molecularment té més similituds amb les camamilles peninsulars (de les quals també és distinta) que amb les de la resta de les Illes Balears.
 
Aquesta espècie, que és singular i endèmica i reitera la demostració del gran valor botànic des Vedrà, va ser molt afectada per les cabres que vivien a l’illot, fins a l’extrem que només han sobreviscut exemplars empenyalats.