18 febrer 2017 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

L’atenció psicològica en emergències a la segona jornada del Dia Europeu de l’112 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’atenció psicològica en emergències a la segona jornada del Dia Europeu de l’112

L'any passat es van realitzar a les Illes Balears un total de 120 intervencions psicològiques
L’Hospital de Manacor va ser ahir horabaixa l’escenari per celebrar la segona Jornada organitzada pel Sistema d’Emergències de les Illes Balears (SEIB112) amb motiu de la commemoració del Dia Europeu del Telèfon Únic d’Emergències. Amb aquesta trobada es posa punt final a un programa d’actes que van començar el passat 10 de febrer de 2017 amb una jornada en la qual es va recordar que les Illes Balears van ser capdavanteres a Espanya en la implantació de l’112 el 2 de febrer de 1996.

El director general d’Emergències i Interior, Pere Perelló, acompanyat per la directora-gerent de l'Hospital de Manacor, Catalina Vadell, va començar l’acte donant les gràcies per l’esforç i dedicació permanent de totes i cadascuna de les persones que integren la plantilla de l’112 a les Illes Balears. A continuació Perelló presentà la primera intervenció a càrrec del doctor Juan Pablo Leiva, responsable del Servei de Cures Pal·liatives de l’Hospital de Manacor, que va exposar un estudi sobre el desenvolupament d’un curriculum de formació per a bombers sobre aspectes relacionats amb el final de la vida. Es tracta d’un projecte desenvolupat per la European Palliative Care Academy (EUPCA), amb la col·laboració de la Universitat de Bradford i l’Hospital de Manacor, on  s’han analitzat les necessitats i els recursos que disposen els bombers d’Espanya per fer front a situacions límits relacionades amb el final de la vida per tal de desenvolupar un programa formatiu dirigit a tots els professionals de les emergències, més enllà de l’àmbit sanitari.

Seguidament Dolores Pujadas, Doctora en Psicologia per la Universitat de les Illes Balears, va presentar la conferència “Atenció psicològica als professionals que intervenen en situacions d’emergència”. La seva intervenció com a membre del Programa d’Atenció Psicològica en Emergències de Mallorca va servir per presentar aquest servei de suport immediat a víctimes d’emergències, als seus familiars o als propis intervinents de l’emergència.

En l’actualitat el Col·legi de Psicòlegs de les Illes Balears, a través d’un conveni signat amb el SEIB112, ofereix aquest servei a tot l’arxipèlag i disposa d’un total de 45 psicòlegs amb capacitat de mobilització a qualsevol punt de les illes. Mallorca compta amb 24 professionals, Menorca amb 10, Eivissa amb 10 i Formentera amb 1.

L’activació del servei es realitza a través del SEIB112 que pot sol·licitar la intervenció d’un psicòleg en les següents situacions d’emergència: accidents de trànsit, accidents on hi ha menors implicats, persones desaparegudes, suïcidis, comunicació a menors de la mort dels seus progenitors, violència de gènere, malalts mentals, assassinats i homicidis, situacions de gran impacte social, suport als intervinents en la emergència, entre d’altres.

L’any passat el SEIB112 va activar el protocol d’atenció psicològica a les Illes Balears en 120 ocasions, 82 a Mallorca, 21 a Eivissa, 10 a Menorca i 7 a Formentera. A més, la majoria dels incidents en els quals es va requerir la intervenció d’un psicòleg va ser per casos de suïcidis consumats (22), intents de suïcidi (5), accidents de trànsit amb ferits (16), atropellaments (4), precipitats d’edificis (4), precipitats de penya-segats a la mar (1), recerca de persones desaparegudes (3), rescats (1), comunicació d’una mort (8), assistències a domicilis/establiments públics per un problema mèdic (19), ofegaments a piscines (3), violència de gènere (2) i accidents subaquàtics (2) entre d’altres.