16 febrer 2017 | <9ªL> Presidenta

El nou centre ocupacional de salut mental del Govern ja atén els primers usuaris NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El nou centre ocupacional de salut mental del Govern ja atén els primers usuaris

És la primera infraestructura social pública destinada a salut mental que es construeix en les darreres dues dècades
Es tracta d’una construcció que l’anterior Executiu va paralitzar i que ara s’ha recuperat
 
El centre ocupacional de salut mental Sa Riera ja ha obert les seves portes i atén els primers usuaris. La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, han presentat aquesta nova infraestructura social pública destinada a persones amb diagnòstic de salut mental, la primera d’aquestes característiques que es posa en marxa a les Illes Balears en els darrers vint anys.
Les obres d’aquest centre s’iniciaren a principis de l’any 2011, però l’anterior Executiu les va paralitzar i el centre, que estava projectat com a centre de dia, va quedar a mig fer i en estat de degradació.
Francina Armengol ha recordat que "les obres d'aquest centre es varen aturar durant 4 anys, a causa d'una austeritat malentesa que ha afectat molts serveis públics". "Uns serveis -ha insistit- que l'Executiu recupera avui gràcies a la voluntat política d'un govern que aposta pel retorn de drets als ciutadans".
La presidenta ha volgut ressaltar també que es tracta de la primera infraestructura pública d'atenció a persones amb diagnòstic de salut mental que es fa "en els darrers 20 anys, la qual cosa demostra on són les prioritats d'una gestió en què es recuperaran també altres infraestructures pendents de finalitzar", com ara el Centre de Dia de Son Ferriol, les obres del qual es varen reprendre el passat mes d'octubre.
La recuperació d’aquest projecte i la seva posada en marxa és un exemple de l’aposta del Govern per crear noves infraestructures socials públiques, en aquest cas, adreçades al col·lectiu de persones amb diagnòstic de salut mental.
La consellera Fina Santiago ha explicat que l’objectiu polític prioritari del Govern és crear, juntament amb entitats del tercer sector, “una estructura de serveis específics per a persones amb diagnòstic de salut mental, oferint places a centres ocupacionals, habitatges tutelats o centres de dia”. “Pensam que hem de poder compaginar el tercer sector amb el servei públic”, ha dit Santiago.
El nou centre ocupacional de salut mental Sa Riera, ubicat a la travessia de Jesús de Palma, té capacitat per a 30 places. Ara mateix ja atén nou usuaris i s’aniran ocupant més places de manera progressiva. El personal està compost per cinc treballador (un psicòleg, un tècnic terapeuta ocupacional, dos tècnics d’integració social i un auxiliar sociosanitari). El servei romandrà obert 220 dies l’any, de 9.00 a 17.00 h, de dilluns a divendres.
El Servei d'Atenció Ocupacional té com a finalitat la integració social i laboral de les persones amb discapacitat associada a un diagnòstic de salut mental que necessiten organització, supervisió i assistència en la realització de les activitats de la vida diària i també per a l’adquisició i el desenvolupament d’habilitats bàsiques i adaptatives personals, socials i prelaborals per tal que puguin assolir, dins les seves possibilitats, la màxima autonomia personal i integració sociolaboral.