7 febrer 2017 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

El Ministeri d’Energia accepta una subhasta específica d’energia renovable per a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
S’establiran quotes específiques per permetre projectes adaptats a la realitat territorial i mediambiental de la Comunitat Autònoma

El Ministeri d’Energia accepta una subhasta específica d’energia renovable per a les Illes Balears

El ministre Nadal Belda es compromet a donar una resposta en breu sobre la proposta alternativa a l’estesa elèctrica d’Es Fornàs, així com sobre la possibilitat de mantenir els grups electrògens al Ca Marí fins a la construcció del cable

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, acompanyat pel director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, s’han reunit avui amb el ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, per abordar una sèrie de reivindicacions relatives a l’increment de producció d’energies renovables a les Illes Balears, i a la necessitat de formar part activa del disseny energètic de la comunitat autònoma, sempre amb l’objectiu de poder desenvolupar una estratègia que estigui en consonància amb les condicions territorials i el respecte mediambiental de l’arxipèlag balear.

En aquest sentit, el ministre ha acceptat una subhasta d'energies renovables especial per a les Illes Balears amb quotes específiques, la qual cosa permetrà l’impuls de projectes generadors d’energia renovable de dimensions més reduïdes, afavorint la seva rendibilitat i, per tant, impulsant una major producció d’energia neta a les illes.

Cal destacar que, a més dels beneficis mediambientals, la producció d’energia de fonts renovables té un cost considerablement menor que la que s’obté per combustió de fòssils, amb la qual cosa la implantació de renovables també afavorirà una reducció de la factura energètica.

El ministre Nadal també s’ha compromès a què els projectes que ara estan presentats i que siguin viables tinguin l’autorització de l’Estat per connectar-se a la xarxa elèctrica.

Per altra banda, el conseller Pons ha tramès la necessitat de reforçar el sistema elèctric de les Balears, sobre la qual cosa ha fet una sèrie de propostes concretes, entre les quals en destaquen:
 
Es Fornàs i segon cable amb Menorca

Així, respecte de la proposta alternativa a l’estesa elèctrica d’Es Fornàs, a Eivissa, el ministre ha acceptat revisar-la i donar una resposta el més aviat possible. Cal recordar que la Conselleria ha treballat una alternativa tècnica que compta amb el vist-i-plau de Red Eléctrica de España i que, segons afirma el conseller, “assegura cobrir les necessitats de consum, amb un menor impacte mediambiental, a la vegada que elimina conflictivitat social”.

Altra de les demandes ha estat l’agilització dels tràmits per a l’avanç, també quan abans millor, de les obres de connexió dels cables entre Eivissa i Formentera i del segon, entre Mallorca-Menorca. En aquest segon cas, Pons ha sol·licitat que, a la mateixa vegada que se treballa en el nou enllaç, es reemplaci l' actual, de manera que s’asseguri al màxim la fluïdesa i s’eliminin risc de manca de subministrament.

Pel que fa a Formentera, el Ministeri ha reconegut la situació de precarietat que pateix l’illa i ha acceptat estudiar la proposta del Govern de mantenir durant tot l’any el reforçament de la central d’Es Ca Marí amb els grups electrògens que, ara per ara, només s’instal·len durant l’estiu. Amb el plantejament d’aquesta alternativa Pons vol que es garanteixi, a més del subministrament necessari a l’illa, una millor qualitat de vida dels ciutadans que viuen a la zona a on està ubicada la central, evitant que s’hagi de fer ús de l’antiga turbina.

Per altra banda, en relació a la proposta del conseller de convertir l’arxipèlag en un referent mundial en el desenvolupament del vehicle elèctric, el ministre s’ha mostrat favorable a col·laborar en el pla del Govern balear a través de l’aportació de fons Feder per contribuir al finançament de mesures encaminades a consolidar aquest objectiu.