LOGO CAIB
Contingut
3 febrer 2017| <9ªL> Conselleria de Salut

El consum de tabac i l’obesitat, principals factors de risc de patir càncer NNota Informativa

Foto de noticia
La Conselleria de Salut ressalta la importància d’impulsar accions adreçades a fomentar-ne la prevenció i millorar la detecció precoç

El consum de tabac i l’obesitat, principals factors de risc de patir càncer

Demà, 4 de febrer, es commemora el Dia Mundial contra el Càncer
Entre 2009 i 2012 es varen diagnosticar a les Illes Balears 14.397 casos de càncer invasiu. D’aquests casos, 5.857 varen correspondre a dones i 8.540, a homes, segons les dades facilitades pel Registre de Càncer de la Direcció General de Salut Pública i Participació amb motiu de la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer, que té lloc demà, 4 de febrer. El consum de tabac i l’obesitat són els principals factors de risc per desenvolupar la malaltia.
 
La responsable de la Coordinació de Càncer de la Direcció General de Salut Pública i Participació, Carmen Sánchez Contador, ha manifestat que “l’objectiu de la Conselleria de Salut és reduir el nombre de persones afectades per aquesta malaltia, impulsant accions relacionades amb la prevenció i la detecció precoç.”
 
Segons Sánchez Contador, de les dades recollides pel Registre de Càncer la més favorable és que s’ha estabilitzat la taxa d’incidència de càncer de mama en les dones (61,9 casos per 100.000 habitants), encara que continua sent el càncer més freqüent. Després el segueixen el de còlon (17,4), pulmó (13,2), cèrvix (10,6) i recte (8,3). En els homes descendeixen els casos relacionats amb el consum del tabac, especialment el de pulmó. Els càncers més freqüents en els homes són els de pròstata (80,9), pulmó (50,1 ), còlon (24,6), bufeta urinària (21,9) i recte (16,1).
 
Factors de risc
 
L’augment de factors de risc com el consum de tabac i l’obesitat repercuteixen en l’increment de la incidència. El tabac provoca entre el 80 % i el 90 % de les morts per càncer de pulmó i, aproximadament, el 30 % de les produïdes per tumors de cavitat oral, laringe, esòfag, pàncrees, estómac, bufeta i ronyó. L’obesitat és responsable de l’augment de càncers com ara el colorectal i els d’esòfag, ronyó, mama i endometri. La radiació ultraviolada està relacionada amb l’increment del càncer de pell, i el consum d'alcohol eleva el risc de tumors a l’estómac i el fetge.
 
Segons la responsable de la Coordinació de Càncer, “fins no fa gaire, l’atenció al càncer s’ha centrat, sobretot, en intervencions altament tecnològiques enfocades a la malaltia amb vista a millorar la supervivència. Ara es posa un èmfasi cada vegada més gran en l'abordatge preventiu, el diagnòstic precoç, la cura del llarg supervivent i l’atenció al final de la vida”.
 
Per reduir la morbimortalitat per càncer de mama, la Conselleria de Salut desenvolupa, des de l’any 1998, el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama. També el 2015 es va posar en marxa el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte amb l'objectiu de disminuir la incidència i la mortalitat per càncer colorectal.
 
Codi Europeu contra el Càncer
 
La Conselleria de Salut està adherida a l’Estratègia en càncer del Sistema Nacional de Salut emmarcada en el Codi Europeu contra el Càncer, en el qual es fomenten 12 mesures que cada persona pot prendre per contribuir a prevenir el càncer. Aquestes mesures són no fumar, establir espais sense fum, mantenir un pes saludable, fer exercici, evitar el sedentarisme, dur una alimentació saludable, limitar el consum d’alcohol, evitar la sobreexposició solar i els rajos UVA, protegir-se de substàncies cancerígenes i de radó, participar en programes de cribratge de càncer i vacunar tots els infants contra l’hepatitis B i en el cas de les nines també del virus del papil·loma humà.