24 gener 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La declaració de totes les Illes Balears com a zona demarcada per Xylella fastidiosa evitarà l’eliminació de milers d’arbres NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La declaració de totes les Illes Balears com a zona demarcada per Xylella fastidiosa evitarà l’eliminació de milers d’arbres

\ El conseller Vicenç Vidal presenta al sector agrícola i als consells una resolució per adaptar les mesures de contenció a la realitat insular
\ Detectats noranta-dos resultats positius per Xylella fastidiosa a les Illes Balears
 
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha presentat avui a les organitzacions agràries, les denominacions d’origen, els viveristes i els consells insulars competents en agricultura, un esborrany de resolució per la qual es declara l’existència de la plaga de Xylella fastidiosa (Wells et al.) a tot el territori de les Illes Balears, el qual tendrà la consideració de zona demarcada, després que s’hagin detectat noranta-dos resultats positius a Mallorca i Eivissa.
 
Aquesta Resolució comportarà canviar del protocol d’eradicació —que es va aplicar en el primer brot detectat a Porto Cristo, confirmat el novembre de 2016— al de contenció, que comporta que s’han d’eliminar les plantes infectades i no tot els possibles hostes, que són més de tres-cents.
 
En aquell moment es van aplicar els protocols europeu i estatal, després que el Laboratori Nacional de Referència de Bacteris Fitopatogènics confirmàs els resultats positius de Xylella de la subespècie fastidiosa (que només afecta cirerers i baladres) en tres cirerers d’un centre de jardineria de la localitat mallorquina de Manacor. Llavors es va traçar un radi de 100 metres per delimitar la zona infectada, on s’han eliminat totes les plantes hostes de la subespècie diagnosticada, i un altre de 10 kilòmetres per a la zona de contenció, en què s’ha aplicat una malla sistemàtica de 100x100 m, on s’han pres mostres de les plantes que presentaven símptomes de Xylella i les que les envolten, i s'han prospectat totes les varietats hostes de totes les subespècies de Xylella.
 
Amb aquestes actuacions s’han eliminat 1.921 plantes d’acord amb el principi de precaució fitosanitària.
 
Paral·lelament s’han pres mostres aleatòries a tot l’arxipèlag i, en només tres mesos des de la confirmació del brot, el Laboratori de Sanitat Vegetal de les Illes Balears ha analitzat 565 mostres, un “esforç significatiu tenint en compte que, el 2015, quan varen entrar en vigor les mesures de control de la Unió Europea i el Govern de l’Estat en matèria de Xylella fastidiosa, es varen recollir i analitzar 110 mostres”, segons Vidal.
 
D’aquestes prospeccions hi ha hagut 71 positius confirmats a Mallorca (58 a la zona de contenció i demarcada) i 21 a Eivissa (on s’han eliminat 10 arbres del jardí del Consell Insular, on es varen treure les primeres mostres), tant de la subespècie fastidiosa com de la multiplex. A Menorca s’ha constatat l’existència d’ullastres amb símptomes visuals similar als d’afecció pel bacteri mentre que Formentera no presenta cap afecció.
 
Atès això i l’elevada probabilitat de propagació de la plaga pels insectes vectors entre l’illa d’Eivissa i Formentera per proximitat territorial, es pot parlar de la dispersió del bacteri per tot el territori. Per aquests motius, la Resolució, tal com va avançar el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient en l’Ordre ministerial de dissabte 21 de gener de 2017, impedirà també la sortida del territori de la comunitat autònoma de tots els vegetals per a la plantació, excepte de les llavors.
 
Ni la Resolució ni l’Ordre ministerial no impliquen conseqüències pràctiques ni econòmiques greus per al sector sinó que les minimitzen, ja que les Illes Balears “som importadors de material vegetal viu, no exportadors”. A més, tampoc afecten el trànsit ni la comercialització entre illes.
 
Pel que fa a Mallorca, s’han detectat positius en set oliveres, catorze ullastres, nou polígales, tres cirerers, una prunera i trenta-set ametllers, mentre que els positius d’Eivissa han estat en dos baladres, setze oliveres, una polígala, una mimosa blava i una lavanda.
 
A banda de les actuacions esmentades, es varen instal·lar trampes cromòtiques a la zona infectada de Mallorca, que han confirmat la presència del vector que transmet el bacteri, i s’ha començat un treball amb el Departament de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears per a l’estudi de vectors potencials.
 
Així mateix, s’ha aprovat el Pla d’Acció contra la Xylella Fastidiosa a Mallorca, que ara s’estendrà a la resta d’illes, i es crearà un grup d’acció responsable d’executar-lo. D’altra banda, ja s’ha elaborat l’esborrany de l’Ordre per la qual es regulen les indemnitzacions derivades de l’adopció d’aquestes mesures.