15 d’octubre 2016 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Raixa recuperarà la seva fisonomia agrícola NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Raixa recuperarà la seva fisonomia agrícola

\  0,7 hectàrees de la finca pública, se sotmetran a una intervenció que permetrà millorar les espècies,
\  l'objecte del conveni persegueix la conservació, la caracterització, l’experimentació i el manteniment dels recursos fitogenètics autòctons.

Raixa és un centre d’interpretació per als visitants de la serra de Tramuntana que es presenta com un nucli clau per entendre Mallorca, i molt especialment els valors i el potencial no tan sols dels paisatges sinó també dels cultius que tradicionalment s’han cultivat en aquest paratge natural.  


La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, per mitjà de l’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IRFAP), i el Departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca, al qual està adscrita la finca Raixa, coincideixen que la conservació, la caracterització, l’experimentació i el manteniment dels recursos fitogenètics autòctons són de gran importància i interès per al futur de l’agricultura de les Illes Balears.

Aquest dematí han presentat el conveni el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern, Vicenç Vidal junt amb la directora insular de Relacions Institucionals i Presidència, Elena Ramis, el director general d'Agricultura, Mateu Ginard, la cap de secció de l'IRFAP, Carme Grau i el gerent de Raixa, Antoni Colom.

La col·laboració entre l’IRFAP i Raixa, en els cinc anys vinents, permetrà mantenir una estructura agrària representativa dels cultius tradicionals de la serra de Tramuntana, amb un sistema productiu agrícola que podria servir de finca demostrativa d’un sistema de cultiu representatiu de la zona.

"En el dia mundial de la Dona Rural, ens trobem avui en un la finca agrícola de Raixa a la Serra de Tramuntana que gràcies al conveni que es firmarà s'incorporarà a les finques experimentals del Govern, que amb aquesta ja en son 21. S'implantaran la col·lecció de varietats locals de cítrics i figueres." Ha declarat Vicenç Vidal.

Per això, es presenta un Conveni gràcies al qual els terrenys coneguts com l’hort de fruiters antics, l’hort de les figueres, l’hort de les cases i l’hort dels tarongers, on es cultiven els arbres tradicionals, que ocupen una superfície aproximada d’unes 0'7 hectàrees a més de aportar més varietats i recuperar el paisatge amb la finalitat d’aconseguir una finca demostrativa de la diversitat genètica de diferents espècies pròpies de la zona. 

"La finca de Raixa sempre ha estat productora i recuperar la seva fisonomía agrícola original és molt interessant. I gràcies a aquest conveni també es recuperaran espècies autòctones i nosaltres estem satisfets de poder oferir Raixa per a aquesta iniciativa tan lloable." Ha declarat Jesús Jurado.

L’actuació coordinada de les dues institucions faran possible la implantació d’una col·lecció d’arbres cítrics autòctons, la creació d’un banc de germoplasma, el començament d’un mostrari de diferents varietats de figuera autòctones, la instal·lació de varietats autòctones de fruiters i la promoció i la difusió de diferents varietats locals d’hortícoles i lleguminoses.