LOGO CAIB
Contingut
7 octubre 2016| <9ªL> Conselleria de Salut

Atenció Primària de Mallorca organitza una jornada de recerca centrada a millorar l’atenció al pacient NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Atenció Primària de Mallorca organitza una jornada de recerca centrada a millorar l’atenció al pacient

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha tancat l’acte que ha tingut lloc avui al ParcBit
La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca ha organitzat una jornada de recerca que té lloc avui al ParcBit. Margalida Gili, degana de la Facultat de Medicina de la Universitat de les Illes Balears, ha obert la jornada amb la conferència titulada “La Facultat de Medicina com a estímul per a l’atenció primària i la recerca”.
 
Miquel Caldentey, gerent d’Atenció Primària, ha destacat en la seva presentació la importància de la recerca per millorar l’atenció als pacients: “ara donam èmfasi a l’atenció dels pacients crònics, a les desigualtats en matèria de salut, a la promoció i a la prevenció, però també al sobrediagnòstic, a la seguretat dels pacients i a les ineficiències. Per això, ens fa falta aplicar a la clínica els coneixements científics”, ha afirmat Caldentey, que també ha ressaltat que “a l’atenció primària de Mallorca investigar ja és la norma, no l’excepció. A la majoria de centres s’investiga. Ens podem congratular de la feina feta i de disposar d’una unitat de recerca capaç de donar una resposta competitiva que ens permet tenir un paper reconegut en la recerca en matèria de salut de les Illes Balears”.
 
A la cloenda de la jornada ha intervingut la consellera de Salut, Patrícia Gómez, que és una ferma defensora de que les decisions, tant clíniques com de gestió, sempre s'han de basar en l'evidència disponible, i de que s'ha de fer molta recerca a tots els nivells i per part de tots els col·lectius: metges, infermeres i personal de suport.
 
Entre les nombroses i interessants intervencions, la conferència pronunciada per Bonaventura Bolívar, titulada “Una experiència d’èxit de recerca a l’atenció primària”, és, un dels exemples de l’alt nivell assolit a la jornada.
 
La que ha tancat la jornada ha estat la de José María Valderas, catedràtic en polítiques de salut i serveis sanitaris de la Universitat d’Exeter (Regne Unit), que ha parlat sobre “La seguretat del pacient com a camp de recerca i innovació en l’atenció primària”.
 
Valderas ha liderat un grup de recerca en serveis i polítiques de salut de la Universitat d’Oxford, ha treballat també a la Universitat de Manchester i és autor de més de cent publicacions i editor associat de l’European Journal of General Practice i de la publicació Quality of Life Research. Recentment ha estat guardonat amb el Premi INDH Clínic i Científic per un programa de cinc anys de recerca sobre el pacient com a informador dels resultats en pacients d’atenció primària amb múltiples condicions.
 
Atenció Primària de Mallorca i la seva unitat d'investigació, que funciona des de l’any 91, tenen una llarga trajectòria consolidada i dóna suport a les iniciatives dels professionals. La comissió d’avaluació autoritza una mitjana de 30 projectes d’investigació cada any. A més, la potent dinàmica d’investigació es demostra amb el fet que actualment es fan projectes de recerca i investigació a 40 dels 45 centres de salut de Mallorca, amb 240 professionals que es dediquen a aquesta tasca, en la que hi destaquen treballs sobre malalties respiratòries, de salut mental, sobre atenció al pacient amb càncer o sobre cures d’infermeria, entre altres. En aquest sentit, s’ha de destacar que  la Facultat de Medicina, junt amb la de Infermeria són un important estímul per continuar en aquesta línia.