LOGO CAIB
Contingut
26 setembre 2016| <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

El Govern organitza les primeres jornades de debat estratègic sobre creixement sostenible, recerca i innovació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern organitza les primeres jornades de debat estratègic sobre creixement sostenible, recerca i innovació

El vicepresident Biel Barceló i el conseller de Treball, Iago Negueruela, han explicat la necessitat d'una reflexió estratègica per definir un veritable model de creixement més sostenible i inclusiu
El vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, juntament amb el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, han presentat aquest matí als mitjans les «Jornades de debat per a iniciar una reflexió estratègica en el marc de la recerca i la innovació per a la sostenibilitat: La necessitat d'un pacte.»

Durant la presentació, el vicepresident ha explicat que el Govern ha de liderar una reflexió estratègica per definir un veritable model de creixement més sostenible i inclusiu. «En un territori fràgil i molt especialitzat en turisme, la competitivitat necessita sostenibilitat i desenvolupament inclusiu. El procés de creixement sostenible es fonamenta en trípode de la competitivitat, basat en el principi de "creixement intel·ligent", la inclusió i justícia social, basat en el principi de creixement integrador, i el respecte als límits al creixement, basat en el principi de creixement sostenible», ha detallat Biel Barceló.

El conseller de Treball ha volgut destacar que el canvi de model econòmic necessita el diàleg social. Per això, el Govern ha impulsat el pacte per la Competitivitat, la qualitat de l'ocupació i el Progrés Social. D’altra banda, com ha explicat Iago Negueruela, una «eina molt important per obtenir un coneixement profund i modern de la realitat econòmica és el marc input-output que han posat en marxa l'Agència de Turisme de les Illes Balears i l'Institut d'Estadística de les Illes Balears.» Aquesta eina «permetrà elaborar els comptes satèl·lit de turisme, per ajudar a orientar les polítiques econòmiques» ha afegit el conseller.

Per la seva banda, el director general d'Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, ha informat que les jornades que se celebraran el 27 de setembre, el 20 d'octubre, i el 22 de novembre al Caixa Fòrum de Palma reuniran a representants i experts de diferents institucions involucrades en la gestió del territori, la recerca i l'economia. Durant el matí, es realitzaran sessions de treball amb agents públics i privats; patronal, sindicats, administració pública, associacions, universitats i centres de recerca, amb l'objectiu de consensuar una planificació estratègica regional a partir del coneixement científic. Una vegada concloses les sessions del matí, se celebraran debats oberts amb aquests mateixos agents i qualsevol persona o entitat que vulgui participar en aquest exercici col·lectiu de reflexió estratègica.

Amb aquests debats el Govern de les Illes Balears vol implicar a la ciutadania en la construcció d'una nova estratègia de creixement basada en un nou enfocament holístic de la sostenibilitat. Així, posant la ciència al servei de la societat, serà possible avançar en un nou model de creixement més sostenible, competitiu i inclusiu. Com a resultat de les jornades s'espera establir les bases d'una nova planificació estratègica regional, i d'un conjunt de mesures consensuades amb la ciutadania de les Illes Balears.

La jornada amb la qual s'obrirà el cicle, demà dimarts 27 de setembre, se centrarà en quina és la visió estratègica que necessiten les Illes Balears per reposicionar-se en l'escenari global. En aquesta jornada hi intervindran Martí Parellada, CU d'Economia Aplicada de la UB; Frederic Ximeno, Biòleg i Màster en Estudis Territorials i Urbanístics i soci-director de l'Estudi Ramon Folch i Associats; Andreu Sansó, CU d'Economia Aplicada de la UIB; i Enric Banda, Expert en Recerca i Innovació. Aquesta primera sessió, amb la que s'obrirà el debat obert al públic, servirà per focalitzar l'atenció sobre la percepció i l'interès dels actors locals sobre la conveniència d'una estratègia sobre la nova posició estratègica de les Illes Balears en l'escenari mundial.

Durant la segona jornada, el 20 d'octubre, sota el títol «El turisme pot ser la base del futur pacte per a la recerca i innovació de les Illes Balears», hi participaran Ricard Pié, CU d'Urbanisme de la UPC; Andreu Sansó i Jaume Rosselló, CU i TU d'Economia Aplicada de la UIB; i Joaquim Tintoré, Director de la ICTS SOCIB i Delegat Institucional del CSIC a les Illes Balears. En aquesta sessió es debatrà com el turisme hauria de ser la base del futur pacte quant a què el millor lloc per la innovació d'un sector és allí on es desplega. Un altre aspecte a tractar serà com les illes, que van ser el laboratori del turisme de masses de sol i platja d'Europa, i el primer territori que es va enfrontar a la sobreexplotació de la costa, han de demostrar ara que el canvi cap a un turisme responsable, competitiu i inclusiu fonamentat en la recerca i la innovació és possible.

Finalment, la sessió «Per a un urbanisme adaptat a una estratègia de futur», que es portarà a terme el 22 de novembre i que tancarà aquest cicle, versarà sobre activitats emergents i el potencial de creixement a través de la nova economia urbana i el descobriment emprenedor. En aquesta sessió, conduïda per Joan Busquets, expert en planificació urbana i la nova teoria del desenvolupament basada en el concepte de ciutat-regió i ciutat compacta, hi intervindran també Biel Horrach, Director de l'àrea d'urbanisme de l'Ajuntament de Palma; i Joan Mulet, Dr. Enginyer en telecomunicació.