25 d’agost 2016 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

El Govern presenta un programa de beques d’èxit per facilitar el retorn a la formació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern presenta un programa de beques d’èxit per facilitar el retorn a la formació

La iniciativa, promoguda per les conselleries de Treball, Comerç i Indústria i d’Educació i Universitat, retribueix les persones aturades que superin cursos d’ESO o de competències clau
El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i d’Educació i Universitat, Martí March, han presentat avui les Beques d’Èxit de retorn a la formació integrades per dos programes específics que per primera vegada volen afavorir el retorn a la formació i millorar alhora les oportunitats d’ocupació a través de la formació, mitjançant beques que es retribuiran en el cas que els beneficiaris aprovin els seus cursos. A la presentació també han assistit Llorenç Pou, director general d’Ocupació i Economia, i Maria Francisca Alorda, directora general de Formació Professional i Formació de Professorat.

Aquestes accions formen part de l’Estratègia Balear de la Formació Professional per a l’Ocupació que pretén augmentar les oportunitats de les persones aturades per trobar una primera o una nova feina, incidint directament en el nivell de formació del treballador, basat en un model de qualitat, tant dels continguts com de les infraestructures utilitzades. Beques d’Èxit, que beneficiarà a més de 1800 persones i suposa una inversió de 2,8 milions d’euros, s’emmarca en el desenvolupament del pla del SOIB Jove, un programa conjunt on s’englobaran totes les iniciatives destinades a joves aturats, algunes d’elles ja presentades i finançades per Garantia Juvenil.

Ambdós consellers han coincidit en destacar que Beques d’Èxit és una iniciativa resultat del treball conjunt entre les dues Conselleries que no només pretén premiar l’esforç individual i de superació en el retorn als estudis si no també fomentar una millora del model productiu de la Comunitat a partir del capital humà, doncs, com han apuntat Negueruela i March, millor formació implica millors condicions de feina i millor salari i, alhora, una major productivitat i competitivitat de les empreses.

Els dos programes, desenvolupats pel SOIB (Conselleria de Treball, Comerç i Indústria) i per la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat (Conselleria d’Educació i Universitat), responen a la principal carència de bona part de les persones desocupades per d’introduir-se en el mercat laboral, que és la manca de formació o una formació incompleta. Tota la formació s’impartirà als 18 Centres d’Adults que la Conselleria d’Educació i Universitat té distribuïdes a tot el territori.

Programa de Segona oportunitat per a l’ESO de SOIB Jove

Aquesta iniciativa, que està dirigida a joves aturats de 18 a 29 anys, té com a finalitat retornar aquest col·lectiu al sistema educatiu, permetre als joves aturats acabar l’ESO i poder continuar els seus estudis. Els joves desocupats podran accedir a cursos de segon, tercer i quart d’ESO, que es realitzaran durant un quadrimestre cadascun d’ells, a través dels Centres d’Educació de Persones Adultes (CEPAs), en dues convocatòries previstes per l’octubre i febrer. Per tal de dur a terme aquest programa, el SOIB impulsa el projecte SOIB Jove, i aporta un total de 2,5 milions d’euros, que estan cofinançats pel Fons Social Europeu, a través del Programa de Garantia Juvenil.

La principal novetat destacable, enfocada a motivar la formació per a l’ocupació, és la dotació de beques d’èxit adreçades a aquells alumnes que superin el curs. La previsió del Govern és arribar a més de 1.450 estudiants de totes les Illes, que seran premiats amb 1.704 euros al finalitzar amb èxit cadascun dels cursos. D’aquesta manera, el programa està dissenyat per oferir un incentiu addicional de  retorn al sistema formatiu i finalitzar els estudis amb un resultat favorable.

Per poder accedir a aquestes beques d’èxit, els joves han d’estar inscrits en el SOIB com a demandants d’ocupació i al programa de Garantia Juvenil. A més, també s’han d’haver matriculat dels estudis d’ESO a través d’una Escola d’Adults. El període de matriculació per al primer quadrimestre va del 5 al 27 de setembre (del 5 al 13: matrícula de l’alumnat que el curs anterior era alumne d’un centre d’educació de persones adultes. I del 14 al 27: matrícula de les persones de nova incorporació en un centre d’educació de persones adultes) i del 13 al 17 de febrer per als que vulguin matricular-se en el segon quadrimestre.

Competències Clau d’accés a la Formació Professional

El segon programa de formació dissenyat pel SOIB està enfocat a desocupats que com a màxim tenen EGB o equivalent, preferentment majors de 35 anys amb nivells de formació bàsics, que estiguin interessats en accedir a la Formació Professional per a l’Ocupació de nivell 2 i que fins ara no complien els requisits mínims en formació per poder-hi accedir. En aquest sentit, s’obre una nova finestra formativa que possibilita a les persones aturades amb nivells educatius molt baixos retornar a l’oferta formativa i assolir una qualificació més elevada que els permetrà ampliar les oportunitats d’incorporar-se al mercat de treball.

El programa s’estructura en la superació d’una sèrie de competències clau (llenguatge, idiomes i matemàtiques) i seguint la mateixa línea que l’anterior programa, els alumnes que acabin amb èxit els seus estudis rebran una ajuda salarial de fins a 328 euros per competència clau aprovada. Tenint en compte que es poden fer fins a 4 matèries, els ajuts poden superar els 1.300 euros per alumne aprovat.

En aquest cas, el SOIB ha planificat un total de 28 cursos (16 a Mallorca, 8 a Menorca i 4 a Pitiüses) que es duran a terme entre l’octubre de 2016 i el març de 2017. El pressupost d’aquest projecte és de 302.000 euros, i es preveu que se’n puguin beneficiar uns 360 alumnes de totes les illes.