9 d’agost 2016 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern reitera la prohibició dels banys de fang a s’Espalmador NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern reitera la prohibició dels banys de fang a s’Espalmador

El Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera llança una nova campanya informativa
El parc natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera du a terme, una vegada més, una campanya d’informació a touroperadors, hotels, apartaments, lloguers de vehicles, serveis nàutics i altres empreses relacionades amb el sector turístic, sobre la prohibició de banys de fang a l’illa de s’Espalmador.
 
Ja fa alguns anys que s’ha posat de moda entre els visitants de l’illa accedir a la llacuna per donar-se un bany de fang. Aquesta activitat, expressament prohibida per la normativa del Parc, suposa la modificació de la morfologia del litoral de la llacuna ja que s'hi fan petites basses i forats per seure i/o recollir el fang. Aquesta activitat a més suposa greus molèsties per a la fauna de la zona i modifica el substrat on moltes espècies s’alimenten, sobretot aus limícoles.

Cal destacar que mai s’ha descrit que els fangs de la llacuna de s’Espalmador suposin cap benefici per a la pell de les persones, en canvi sí podria comportar algun tipus de problema i/o infecció ja que són aigües estancades sense cap tipus de sortida o comunicació amb la mar.

Per tal d’evitar aquesta activitat, l’any 2008, amb el finançament de l’Obra Social “la Caixa”, es va delimitar amb pals i corda la llacuna, i es van instal·lar senyals de prohibit passar.
Aquesta temporada d’estiu s’han instal·lat als principals accessos de l’illa de s’Espalmador quatre senyals de grans dimensions informant sobre la prohibició d’aquesta activitat. Amb aquesta actuació i la campanya informativa es pretén contribuir en la millora d’aquest valuós espai.

Tot i els esforços realitzats, l’activitat es continua realitzant i publicitant. Per això se sol·licita la màxima col·laboració tant a administracions com a empreses turístiques per tal d’evitar aquest impacte a una de les zones humides més importants del Parc.

Respecte la llacuna

Es tracta d’una zona humida d’especial rellevància, tant per la seva singularitat (una llacuna a un illot petit), com pel seu potencial per a les aus aquàtiques. I és que gràcies a les seves peculiaritats ecològiques s’hi poden trobar una sèrie de grups molt ben representats. Cal destacar que l’aigua és salobre i que als estius es desseca pràcticament en la seva totalitat. Aquesta llacuna presenta grans extensions de joncs i salicorniar, que conformen importants indrets per al descans i l'alimentació de les aus.  
Entre les espècies d’aus aquàtiques que s'hi poden trobar destaquen: l'ànnera blanca (Tadorna tadorna), el xerraire (Himantopus himantopus), el picaplatges camanegra (Charadrius alexandrinus), la garsa (Ardea cinerea), la garseta  (Egretta garzetta), el flamenc (Phoenicopterus roseus), el camaverda (Tringa nebularia), el cama-roja (Tringa totanus), el cama-roja pintada (Tringa erythropus), el becassí (Gallinago gallinago) i el fuell gris (Pluvialis squatarola), entre d’altres.
Molts d’ells hivernants escassos, difícils de veure a Formentera, fet pel qual la seva presència a l’illa de s’Espalmador pren especial importància.