20 juliol 2016 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

Govern i sindicats de la funció pública de la CAIB segellen el full de ruta fins a 2019 per a la recuperació de drets socials i laborals manllevats als funcionaris a causa de la crisi. NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Govern i sindicats de la funció pública de la CAIB segellen el full de ruta fins a 2019 per a la recuperació de drets socials i laborals manllevats als funcionaris a causa de la crisi.

La Mesa General de l’Empleat Públic, màxim òrgan de representació dels treballadors de l’entorn CAIB, acorda traslladar a cada sectorial les negociacions sobre recuperació dels drets en apartats com conciliació familiar, processos de selecció de personal i aplicació de plans d’igualtat.

La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera ha presidit la Mesa General de l’Empleat Públic, que ha comptat amb la presència dels sis sindicats més representatius en el conjunt de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, CCOO, UGT, SIMEBAL, SATSE, CSI-F i STEI, i dels directors generals de Pressuposts i Finançament, Joan Carrió, de Funció Pública i Administracions Públiques, Pedro Jiménez, de Personal Docent, Rafaela Sánchez i amb la directora de RRHH de l’Ibsalut, Guadalupe Pulido.
La voluntat del Govern a la Mesa General ha estat la de “confirmar el nostre compromís amb la recuperació de drets dels treballadors de la funció pública”, segons ha afirmat la consellera Cladera. “En un any hem fet molta feina, i amb aquest aval ens hem compromès a seguir retornant als funcionaris tot allò que des de 2012 els van arrabassar en nom de la crisi”.
Durant el primer any de mandat, Govern i sindicats ja han pactat diversos acords en l’àmbit de la funció pública, com ha estat l’aplicació efectiva de la carrera professional, la creació d’una bossa horària de 30 minuts diaris per a invertir en formació del personal de la CAIB, el retorn d’una quarta part de la paga extra retinguda en 2012 o la pujada salarial d’un 1% aplicada enguany. Cladera ha destacat que aquestes millores “s’han produït en un entorn de respecte per la legislació de base en vigor i de prudència econòmica”. L’abast de les mesures de recuperació de drets que avui s’han posat a discussió de la Mesa General ja estan incloses dins del Pla Econòmic Financer que marca la sostenibilitat pressupostària de Balears fins 2017.
Els 6 sindicats inclosos a la Mesa General, que han signat l’acord de manera unànime,  s’han mostrat favorables a què l’àmbit de negociació del retorn de drets sigui el de les tres sectorials que apleguen els més 30.000 treballadors de la CAIB, serveis generals, estatutaris i educació.
 
La Mesa General aprova la mesura proposada pel Govern per que les funcionàries de la CAIB en estat de gestació de 37 setmanes –i de 35 en el cas de part múltiple- es puguin acollir a una baixa laboral retribuïda fins el moment del part.
 
Cladera ha circumscrit aquesta negociació de recuperació de drets a l’àmbit de “tot allò que afecti a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, a l’agilització dels processos de selecció i de provisió de personal a la funció pública, i al desenvolupament i aplicació de plans d’igualtat.
En aquest respecte, Cladera ha destacat l’acord de la Mesa General per atorgar un permís retribuït a les funcionàries en estat de gestació a partir de la setmana 37 de l’embaràs, i fins el moment del part, permís que s’allargarà des de la setmana 35 en el cas de gestació múltiple. “Aquest és un exemple de cap a on volem anar” ha dit Cladera, “per no només recuperar drets sinó incorporar-ne de nous”.
L’acord de la Mesa General també ha obert les portes a la negociació per a retornar la compensació salarial pels funcionaris que no puguin anar a fer feina a causa d’una incapacitat transitòria, un fet que queda subjecte en primer lloc a l’estudi en un grup de treball conjunt entre Administració i sindicats i “sempre d’acord a allò que ens marqui el PEF i les nostres disponibilitats pressupostàries”, ha afegit Catalina Cladera.
La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha reforçat la idea de la negociació asimètrica per que cada sectorial pugui escollir el ritme i la intensitat de les mesures que s’acorden en cada àmbit, per la recuperació de drets. “Al final tots haurem d’arribar a 2019 amb els deures fets”.