7 juliol 2016 | <9ªL>Conselleria de Transparència, Cultura i Esports

El Ple del Consell Social de la Llengua Catalana aprova el document de Proposta d'actuacions en matèria de política lingüística per al quinquenni 2016-2021 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Ple del Consell Social de la Llengua Catalana aprova el document de Proposta d'actuacions en matèria de política lingüística per al quinquenni 2016-2021

Aquest dijous s'ha celebrat al Parlament el 13è Ple del Consell Social de la Llengua Catalana, el qual ha aprovat per unanimitat la Proposta d'actuacions en matèria de política lingüística per al quinquenni 2016-2021. Aquest document ha estat una feina feta per la Ponència de Planificació, un dels òrgans de funcionament del Consell Social, al qual es va encomanar aquesta proposta el passat 16 d'octubre de 2015, moment en què la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports va convocar de nou el Ple.

D'aquesta manera qualsevol institució podrà adreçar-se al document per aplicar les propostes que consideri necessàries i útils en el seu àmbit d'acció. En total són 136 les actuacions que recull aquest document, que s'ha elaborat amb la intenció de què no coincideixi amb una legislatura política, i que representi les necessitats dels diferents col·lectius socials.

En paraules de la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, la proposta "és un document tècnic de priorització de determinades accions en matèria de normalització lingüística, però que no exclou altres accions que es puguin realitzar en aquest àmbit."

La Ponència ha analitzat situacions en què els ciutadans de les Illes Balears, independentment de la llengua d'origen, no poden emprar el català sense un cost afegit i ha fet una proposta d'intervenció estructurada a partir de cinc drets lingüístics:

1. Dret d'accedir al coneixement de la llengua catalana
2. Dret d'emprar el català en l'àmbit de lleure
3. Dret d'emprar el català en l'àmbit assistencial i sanitari
4. Dret d'emprar el català en les relacions comercials i en l'àmbit dels serveis
5. Dret d'emprar el català en l'àmbit comunicatiu

Alguns dels membres del Ple han fet, això no obstant, algunes aportacions per millorar aquest document, com el fet de poder incloure accions dirigides a normalitzar la llengua catalana en matèria jurídica.

El Ple del Consell Social de la Llengua Catalana també ha modificat avui la seva composició, en la qual s'han inclòs, entre altres, al vicepresident del Govern, Biel Barceló, al conseller d'Educació, Martí March, a la consellera de Salut, Patrícia Gómez i al director general d'IB3, Andreu Manresa. A més, s'ha incorporat a la senyora Zohra Laaroussi, mediadora intercultural.

A banda, el Ple ha aprovat la proposta de modificació del Reglament de funcionament d'aquest òrgan, amb l'objectiu d'adequar-lo a la nova composició, simplificar i agilitzar el seu funcionament i actualitzar-lo.

La consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, el vicepresident del Govern, Biel Barceló, el conseller d'Educació, Martí March, i la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, han presidit aquesta 13a edició del Ple.