2 juny 2016 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

El simulacre d’inundacions organitzat pel Servei d'Emergències de les Illes Balears i la Unitat Militar d'Emergències acaba amb èxit NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El simulacre d’inundacions organitzat pel Servei d'Emergències de les Illes Balears i la Unitat Militar d'Emergències acaba amb èxit

Prop de 350 persones han participat en aquest exercici pràctic de simulació d'una emergència general per pluges torrencials, celebrat a Alcúdia.
El municipi d’Alcúdia ha estat el marc escollit per desenvolupar el simulacre d’inundacions que ha tingut lloc a la zona del Llac Gran i a l’antiga sala de festes “Es Fogueró”. L’exercici que avui s’ha desenvolupat responia a la necessitat de posar en pràctica el Pla Especial d’Emergències per fer front al risc d’inundacions (INUNBAL).
La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha agraït la col·laboració de tots el organismes d’emergències presents al simulacre i ha destacat el paper de la UME, i com les seves repetides actuacions a Balears, en situacions d’emergència, han fet arrelar una sensació de confiança i de gratitud de la nostra societat envers aquest cos de l’Exèrcit.
La pràctica ha començat quan, un cop la Delegació Territorial de l’AEMET activa l’alerta vermella meteorològica per precipitacions, es produeix un episodi d’intenses pluges, amb valors superiors als 100l/m2, a la zona d’Alcúdia. A causa de la gravetat de las situació i de les nombroses incidències provocades per les inundacions, la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears activa l’Índex de Gravetat 2 del Pla INUNBAL i sol·licita la intervenció de la Unitat Militar d’Emergències (UME).
S’aprofita l’exercici per simular una situació que es podria donar en la vida real: ens situam a la zona del Llac Gran del municipi d’Alcúdia, on les intenses pluges de les darreres hores han provocat el desbordament del llac, inundat diverses urbanitzacions i nombroses famílies han hagut de ser ser desallotjades. La central d’emergències del SEIB112 rep nombroses telefonades de persones que han quedat atrapades a ca seva. També han desaparegut dues persones que el dia anterior havien sortit a pescar.
En el mateix llac, un jaciment arqueològic del Patrimoni Històric de Balears, ha quedat totalment inundat. A més, la crescuda del nivell del llac podria afectar a una residència de gent gran situada a la zona sud i hauran d’esser evacuats; i un vehicle ha estat arrossegat per la força de l’aigua amb una persona a l’interior.
D’altra banda, en les proximitats del Llac Gran, a la sala de festes “Es Fogueró” s’ha produït un col·lapse parcial de l’estructura. A l’hora del succés, les 07:30 h., la discoteca ja havia tancat les portes, i han quedat atrapat a l’interior el personal de neteja i manteniment. Una altra persona també ha quedat atrapada quan li caigut damunt el cotxe un voladís de formigó de l’edifici.
El dispositiu d’emergència ha posat en pràctica el buidatge d’aigua i la contenció de dics; l’evacuació de persones vulnerables; l’assistència sanitària de víctimes; la recerca de desapareguts i rescat de persones: recerca amb unitats canines, rastreig de voreres, rescat de persones aïllades amb helicòpter, recerca subaquàtica, rescat vertical, rescat de persones sota runes; la reflotació de vehicles; l’apuntalament d’edificis; l’excarceració de persones atrapades dins vehicles; etc.
En l'exercici hi han participat prop de 350 persones, entre professionals i voluntaris, 98 vehicles i 3 helicòpters: a més de la Direcció General d’Emergències i Interior i el SEIB112, hi han pres part la Unitat Militar d'Emergències, la Delegació del Govern, la Comandància General de Balears (CONGEBAL), la Direcció General de Recursos Hídrics i la Direcció general d'Espais Naturals i Biodiversitat, l'IBANAT, el SAMU061, la 17a Zona de la Guàrdia Civil (com executants, GEAS i helicòpter i com a assessors, GREIM, SEPRONA, AGT i Policia Judicial), Bombers de Mallorca, departament de Carreteres i de Patrimoni del Consell de Mallorca, TRAGSA, Creu Roja, policies locals dels municipis d'Alcúdia, Muro i Sa Pobla, AEMET, Voluntaris de Protecció Civil de diverses agrupacions de Mallorca, a més d'observadors del Cos Nacional de Policia, Red Eléctrica Española, Salvament Marítim, Demarcació de Costes, ENDESA i Bombers de Palma i de Menorca.
A més de la consellera d’Hisenda Administracions Públiques, Catalina Cladera, i el director general d’Emergències i Interior, Pere Perelló, hi ha estat presents les següents autoritats: el tinent coronel cap del Tercer Batalló de la UME, Javier Moreno, el comandant general de les Illes Balears, Juan Cifuentes, el Delegat de l'Exèrcit a Balears, Manuel Fernández-Roca, el comisari cap de la Brigada de Seguretat Ciutadana, José Luis Santafé, el delegat del Govern en funcions, Evelio Antich, el cap de la Demarcació de Costes a les Balears, Gabriel Pastor, el conseller de Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, Joan Font, la consellera de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge del Consell de Menorca, Cristina Gómez, el batle d’Alcúdia, Antoni Mir, el president autonòmic de la Creu Roja, Antoni Barceló, la delegada territorial de l’AEMET a Balears, Mª José Guerrero, la gerent de TRAGSA, Mónica Pozuelo, el cap de Salvament Marítim, Miguel Chicón i el delegat regional de Red Eléctrica Española, Eduardo Maynau.