14 d’abril 2016 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

El conseller Negueruela presenta a Menorca Estratègia de Seguretat i Salut Laboral 2016-2020 per frenar la sinistralitat a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El conseller Negueruela presenta a Menorca Estratègia de Seguretat i Salut Laboral 2016-2020 per frenar la sinistralitat a les Illes Balears

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, destaca que amb aquest Pla es dupliquen, de forma territorialitzada, els tècnics en prevenció amb l'objectiu de rebaixar els índexs d'accidentalitat

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, acompanyat per Susana Mora, consellera d'Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports del Consell de Menorca, ha presentat avui l'Estratègia de Seguretat i Salut Laboral 2016-2020, que desenvolupa tot un seguit de accions dirigides a reduir la sinistralitat de les Illes Balears. Aquest pla d'acció ha estat consensuat amb els agents econòmics i socials, i vol incidir en els aspectes preventius on més accidents es produeixen i on les conseqüències són més greus. La posada en funcionament d'aquest pla es fa molt necessària, tenint en compte els alts índex de sinistralitat que sofreix la Comunitat.

Durant la presentació al Consell de Menorca, Negueruela ha destacat que amb l'Estratègia s'incrementen, de forma territorialitzada, el nombre de tècnics de salut laboral presents en totes les Illes, passant de 18 a 31 en el conjunt de la Comunitat. Un augment, ha indicat, que permetrà una actuació més coordinada i eficaç amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'ocupació i revertir la tendència actual resultat d'uns últims anys de retallades.

En la mateixa línia, el conseller ha manifestat que la principal finalitat de l'Estratègia és reduir la sinistralitat i aconseguir “l'Objectiu 0” en accidents de treball, motiu pel qual s'han dissenyat campanyes específiques que incideixin en els sectors i activitats on és més necessari.

L'Estratègia de Seguretat i Salut Laboral permetrà, amb el reforç de 13 tècnics en prevenció de riscos laborals de la Direcció general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, incrementar fins a 10 el nombre de professionals dedicats específicament a temes d'ergonomia (fins ara només hi havia 4 persones) i augmentar d'un a 3 els metges de la Unitat de Medicina del Treball. La inversió de la Conselleria per assumir l'increment dels tècnics és de 510.000 euros.

Amb el lema “La salut laboral és un dret; reduir la sinistralitat, una obligació”, enguany s’activen tres campanyes específiques en matèria de sobreesforços, construcció i agents químics perillosos. Cada campanya desenvolupa tot un seguit d’accions adequades a cada activitat o sector. Així, la campanya de sobreesforços fa incidència en la prevenció d’accidents i malalties professionals derivades de sobreesforços en activitats com les cambreres de pis, residències, "handling" d’Aeroport, reposadors de supermercats o construcció.
 
La campanya de construcció incidirà en aconseguir un “objectiu zero” en els accidents en aquest sector. Aquestes accions s’han dissenyat perquè la gravetat dels accidents en construcció és molt més elevada, i les conseqüències que es generen són més greus. S’ampliarà el nombre de visites a obres, amb un control específic de les grans obres. En aquest sector, es treballarà en estreta col·laboració amb la Inspecció de Treball.

D’altra banda, s’engega una campanya adreçada a evitar accidents causats per l’exposició a agents químics perillosos, per les seves conseqüències que, a mig i llarg termini, poden derivar-se d’una mala praxi. S’efectuaran campanyes de control per revisar inventaris d’equips de protecció, i s’organitzaran diverses jornades tècniques, orientades a professionals que estan en contacte amb químics perillosos.
 
Altres actuacions, de caràcter més transversal, són establir nous criteris d’anàlisi, tenint en compte variables com l’edat i la perspectiva de gènere, per poder plantejar en un futur mesures atenent a diferents problemàtiques; establir protocols per detectar casos de “mobing”i assetjament sexual a l’àmbit laboral i la col·laboració amb la Fundació per a la Prevenció en Hoteleria i la Fundació Laboral de la Construcció, entre altres accions.

El conseller i Susana Mora també han mantingut una reunió amb els agents econòmics i socials de Menorca en la qual el titular de Treball ha realitzat una presentació tècnica de l'Estratègia a representants de CCOO, UGT, Caeb i PIME Menorca i s'ha posat en comú la necessitat treballar conjuntament per millorar la prevenció de riscos laborals i reduir la sinistralitat en l'àmbit professional.