2 febrer 2016 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

Es consolida la creació d’ocupació neta a les illes, que interanualment creix en 17.258 persones i se situa en 371.338 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Es consolida la creació d’ocupació neta a les illes, que interanualment creix en 17.258 persones i se situa en 371.338

Iago Negueruela destaca que 9 de cada 10 nous llocs de feina creats són a temps complet L’atur es redueix respecte a desembre en 811 persones (-1%), el segon major descens registrat des de 2004

El mes de gener l’afiliació registrada és de 371.338 afiliacions, 3.697 persones menys que el mes de desembre (-0,99%), una tendència habitual resultat del component estacional de l’economia balear. No obstant això, respecte a l’any anterior s’observa un increment de 17.258 afiliats, el que suposa un 4,87% més que al gener de 2015 i situa a Balears com la Comunitat on més ha crescut l’afiliació en el darrer any, gairebé dos punts per sobre de la mitjana nacional (3,1%).

Aquesta tendència es reprodueix interanualment a totes les illes. A Mallorca amb un 5%, a Menorca amb un 2,5% i a les Pitiüses amb un 5,5% (dades de finals de desembre 2015).

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha destacat a la presentació de les xifres d’afiliació i atur corresponents al mes de gener, que 9 de cada 10 nous llocs de feina creats són a temps complet, el que representa una consolidació del canvi de tendència en la qualitat de l’ocupació, resultat de les polítiques desenvolupades des del Govern.

Per sectors, la construcció presenta el gener un 10,3% més d’afiliació que l’any anterior, seguit de l’hoteleria (5,9%), els serveis (4,6%), la indústria (4,2%) i el comerç (4%), amb la qual cosa tots els sectors arriben a l’umbral del 4% de creixement en ocupació.

També es percep un augment en el número d’hores treballades. El ritme d’increment d’hores treballades, en termes interanuals, és del 6,5%, quan l’afiliació creix només a un ritme del 5,9% (segons les darreres dades disponibles, de finals de desembre 2015, corresponents al Règim General).

Atur

Així mateix, el conseller -que ha comparegut juntament amb el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou-, ha ressenyat que malgrat la tendència de reducció de l’atur, la xifra continua essent molt alta. Tot i això, s’observa que la xifra d’aturats de gener ha estat de 74.973 persones, amb una reducció de 811 desocupats menys que el novembre (-1%). Una dada que constitueix el segon descens més gran en termes intermensuals registrat de la sèrie històrica. Així mateix, respecte al gener de 2014, l’atur es redueix en 8.093 persones, un 9,7% menys que fa un any i superior a la mitjana del conjunt espanyol (-8,3%). Tanmateix, tot i que la tendència sigui de reducció, la xifra total d’aturats continua essent molt elevada.

El conseller també ha fet èmfasi en dues dades “molt preocupants”: els aturats de llarga durada (21.451 persones, el 28,6% del total de desocupats) i les persones aturades majors de 45 anys (28.107, el 37,4% del total). Segons Negueruela, la situació d’aquests col·lectius és conseqüència de “les polítiques i mesures liberals d’aquests darrers quatre anys, que ens han dut a aquest escenari”. En aquest sentit, també ha apuntat que “hi ha col·lectius que no disminueixen en xifres, per la qual cosa cal una profunda reforma del sistema de protecció, un canvi necessari que es preocupi per les persones en primer lloc”.

Per illes, es consolida la tendència interanual de fons: Mallorca (-9,4%), Menorca, que destaca en el descens d’aturats (-12,5%), Eivissa (-10,3%) i Formentera (-9,8%).

Qualitat de l’Ocupació   
                                                                                               

Negueruela ha valorat positivament les dades i ha manifestat que hi ha signes positius observant-se un canvi de tendència. Si s’observa la creació neta d’ocupació, en el Règim de General de la Seguretat Social es van generar 15.239 nous llocs de treball en termes interanuals, dels quals 13.480 són a temps complert i 1.759, a temps parcial. Per tant, es referma la tendència de concentració de la nova ocupació a temps complert: 9 de cada deu nous llocs de treball es formalitzen en aquesta modalitat.

El conseller Negueruela també ha manifestat que tot i que els indicadors laborals són positius, encara cal seguir insistint en la necessitat de que aquestes millores vagin traduint-se en millores salarials reals.