28 gener 2016 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

L’EPA confirma el procés de millora del mercat de treball, amb la creació de 23.000 persones ocupades més que l’any passat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’EPA confirma el procés de millora del mercat de treball, amb la creació de 23.000 persones ocupades més que l’any passat


El conseller de Treball, Comerç i Indústria assenyala que és el moment d’encetar un pacte per la competitivitat, la qualitat de l’ocupació i el progrés social per a una recuperació real
L’Enquesta de Població Activa corresponent al quart trimestre de 2015 indica que les Illes Balears registraren una ocupació de 501.500 persones, xifra que confirma el procés de creixement de fa un any, amb un increment de 23.000 persones més treballant en relació al darrer trimestre de 2014 (i que suposa un 4,8% d’increment). La comparativa també és positiva si s’analitza el conjunt de l’any: durant tot el 2015 es varen registrar 29.460 treballadors més que en el 2014, el que representa un 6,1% més de treballadors.
En la comparativa amb l’escala nacional, la crescuda d’afiliats interanual és superior a la mitjana nacional (2,99%) i situa a les Illes Balears entre les Comunitats més dinàmiques en tot l’Estat.
A nivell conjuntural, l’ocupació del quart trimestre de 2015 baixa un 9,7% respecte al tercer trimestre, 53.800 persones menys, xifra que ve influenciada per l’efecte estacional de l’activitat a les Illes Balears.
El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela ha indicat, durant la roda de premsa de valoració de les dades d’EPA, que aquests resultats de tendència a l’alça es veuen afectats per determinats indicadors, que encara mostren signes de precarietat. Així, l’ocupació temporal segueix reflectint uns índex molt elevats entre els assalariats, amb un 24,7%, una xifra, com ha indicat el conseller, encara massa elevada i que obliguen a perseverar en la posada en marxa de més mesures correctores. En canvi, tota la generació neta de noves ocupacions són a temps complet, ja que l’ocupació a temps parcial s’ha reduït en 2.000 persones.
Un altre indicador que mostra certa recuperació és el número d’hores treballades, que en el quart trimestre de 2015 ha estat un 5,6% superior al mateix trimestre de 2014. Negueruela ha manifestat que aquesta dada positiva no ha de fer perdre de vista que el camí per a la recuperació laboral és llarg, perquè durant tota aquesta crisi s’han perdut moltes hores de treball.
Atur                                                                        
També amb les xifres d’atur demostren una tendència de fons de reducció quan es compara amb l’any anteriors. El número de persones desocupades són, segons l’EPA, de 102.800 aturats, el que representa un descens interanual de 8.500 persones
(-7,68%) respecte al mateix trimestre de l’any anterior.
L’efecte estacional de l’activitat fa que en el quart trimestre de l’any es registri un increment de 13.300 persones aturades més que en el tercer trimestre de l’any.
Amb tot, la taxa d’atur a les Illes Balears s’ha situat en el 17,02%. Observant la tendència en els darrers trimestres, l’índex d’aturats mantén una caiguda; en el quart timestre de 2014, la taxa d’atur se situava en el 18,88%, gairebé dos punts per damunt de l’actual.
Finalment, la taxa de protecció (percentatge d’aturats que cobra algun tipus de prestació) segueix disminuint, i se situa en el 27%. Així, el número de desocupats que actualment no cobren cap prestació és de 75.044. Aquesta baixa taxa de protecció contrasta amb el valor, molt més elevat, de protecció que es registrava tot just ara fa quatre anys, quan l’índex era del 41,9%. El conseller ha indicat, en aquest sentit, que fa necessària una profunda revisió del sistema de prestacions per revertir tot el conjunt de retallades que aprovà el Govern de Mariano Rajoy.
Pacte per la competitivitat, l’ocupació de qualitat i el progrés social
En tot cas, Iago Negueruela també ha indicat que les expectatives econòmiques de creixement (3% per a 2016) apunten a la necessitat d’obrir el diàleg per a un gran pacte per la competitivitat, la qualitat de l’ocupació i el progrés social, a fi de que el creixement del mercat de treball vagi harmonitzant-se amb el creixement de l’economia balear.