LOGO CAIB
Contingut
5 gener 2016| <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

El conseller valora positivament la consolidació de la creació d’ocupació neta a Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El conseller valora positivament la consolidació de la creació d’ocupació neta a Balears

Negueruela destaca que 9 de cada 10 nous llocs de feina creats són a temps complet. L’atur es redueix respecte a novembre en 1.403 persones (-1,8%), el major descens registrat de la sèria històrica

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha destacat a la presentació de les xifres d’afiliació i atur corresponents al mes de desembre, que 9 de cada 10 nous llocs de feina creats són a temps complet, el que representa una consolidació del canvi de tendència en la qualitat de l’ocupació, resultat de les polítiques desenvolupades des del Govern.

El mes de desembre l’afiliació registrada és de 375.035 afiliacions, 11.562 persones menys que el mes anterior (-2,9%), una tendència habitual resultat del component estacional de l’economia balear. No obstant això, respecte a l’any anterior s’observa un increment de 17.584 afiliats, el que suposa un 4,92% més que al desembre de 2014 i situa a Balears com la Comunitat on més ha crescut l’afiliació en el darrer any, gairebé dos punts per sobre de la mitjana nacional (3,1%).

Aquesta tendència es reprodueix interanualment a totes les illes. A Mallorca amb un 3,7%, a Menorca amb un 2,1% i a les Pitiüses amb un 4,9%.

Per sectors, la construcció presenta el desembre un 11,2% més d’afiliació que l’any anterior, seguit de l’hoteleria (6%), els serveis (4,6%), la indústria (3,9%) i el comerç (3,8%).

Així mateix, el conseller -que ha comparegut juntament amb el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, i ha manifestat el seu suport a la família del treballador que va perdre la vida en un accident en el dia d’ahir-, ha ressenyat que la xifra d’aturats de desembre ha estat de 75.784 persones, amb una reducció de 1.403 desocupats menys que el novembre (-1,8%). Una dada que constitueix el descens més gran intermensual registrat de la sèrie històrica. Així mateix, respecte al desembre de 2014, l’atur es redueix en 7.776 persones, un 9,3% menys que fa un any i superior a la mitjana del conjunt espanyol (-7,92%).

D’aquesta manera, es consolida la tendència interanual de fons, estenent-se a totes les illes: Mallorca (-9,3%), Menorca (-9,5%), Eivissa (-9,4%) i Formentera (-10,1%).

Qualitat de l’Ocupació i desprotecció

Negueruela, que ha valorat positivament les xifres i el procés de creació neta d’ocupació, ha destacat que tot i el canvi en la tendència en els nous contractes a temps complet, no s’ha d’oblidar el caràcter temporal de la contractació a les Illes. En aquesta línia, ha apuntat que 8,8 de cada 10 contractes al desembre són temporals, una xifra que si bé és superior a la mitjana espanyola, és insuficient.

Així mateix, el conseller ha ressenyat que la creació d’ocupació no està acompanyada d’un augment salarial donat que els ingressos per cotitzacions a la Tresoreria General de la Seguretat Social a Balears creixen a un ritme inferior al de l’afiliació.

En aquest sentit, Negueruela també ha mostrat la seva preocupació per les 36.609 persones aturades sense cobrar prestació (48,4%), 21.200 de les quals (28%) són desocupats de llarga durada i 29.838 (39%) tenen 45 o més anys. És per això, que el conseller ha manifestat que la Conselleria seguirà treballant per millorar la situació d’aquests col·lectius prioritaris a través de polítiques d’ocupació que millorin les seves oportunitats laborals i pal·liïn la inacció de l’Estat.

En aquesta línia, el titular de Treball ha expressat la necessitat de modificar el sistema de prestacions per a desocupats així com el salari mínim interprofessional, que ha qualificat d’insuficient. És per això, que Negueruela ha reclamat al Govern de l’Estat un canvi total en les polítiques dirigides als treballadors  i als desocupats així com una millora salarial per tal que les dades econòmiques es traslladin a la classe treballadora i la recuperació sigui inclusiva.