29 desembre 2015 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca engega un pla de control evitar l’entrada de l’escarabat Epitrix a Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca engega un pla de control evitar l’entrada de l’escarabat Epitrix a Mallorca

L’illa està declarada zona no afectada per aquest coleòpter, que devalua la patata i no en permet l’exportació al Regne Unit
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca endega un pla de control per evitar que l’escarabat Epitrix, que afecta la patata, arribi a Mallorca i es dispersi a altres zones, a fi que l’illa pugui continuar sent considerada zona no afectada per aquest insecte. D’aquesta manera es garanteix l’exportació d’aquest producte al Regne Unit, on s’ha generat una gran preocupació respecte d’aquesta plaga fins al punt que les autoritats del país impedeixen l’entrada de productes afectats o que procedeixi de zones afectades.
 
L’Epitrix adult és de color negre, de menys de 2 mm i amb capacitat per saltar. Emergeix a la primavera, després d’un període d’hibernació a la terra o als residus del cultiu anterior i s’alimenta de les fulles, en les quals crea forats circulars (d’1 a 1,5 mm de diàmetre), que poden presentar petites clorosis a la vora, fet que no acostuma a tenir una repercussió important en el rendiment del cultiu.
 
Aproximadament una setmana després de l’aparellament, les femelles comencen a pondre ous a la base de la planta. Una vegada desclouen, les larves comencen a alimentar-se de les arrels i els tubercles durant un període de dues a quatre setmanes, fins que es desenvolupen completament. El dany que causen al tubercle és eminentment estètic i es pot eliminar llevant la pell, en la qual s’observen llargues galeries sinuoses d’aspecte surós i petites berrugues superficials que no afecten la carn de la patata, tot i que les ferides provocades per les larves poden convertir-se en una via d’entrada per a altres patògens.
 
El programa de vigilància fitosanitària de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del Govern de les Illes Balears complementa el Pla de Contingència d’Epitrix cucumeris (Harris), Epitrix similaris (Gentner), Epitrix subcrinita (Lec.) i Epitrix tuberis (Gentner), aprovat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), dins el qual es troba inclòs el Protocol de prospeccions d’Epitrix sp.
 
Les inspeccions de la Conselleria es duen a terme  a agrupacions de productors, elaboradors i envasadors de patata de consum de sa Pobla i Muro i grans distribuïdors o centres d’emmagatzematge i venda de patates de consum. En ambdós casos la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia farà una inspecció visual i prendrà una mostra representativa de dos-cents tubercles per lot, que han d’estar rentats, sobretot si provenen del camp, per detectar si la pell està afectada.