15 desembre 2015 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

L’economia de les Illes Balears creix un 3,1% interanual en el tercer trimestre de 2015, el major increment des de 2007 NNota Informativa

L’economia de les Illes Balears creix un 3,1% interanual en el tercer trimestre de 2015, el major increment des de 2007

El conseller Negueruela valora positivament aquest creixement, encara que fins que no hi hagi millores salarials no es podrà parlar de recuperació efectiva
L'economia de les Illes Balears continua el seu procés de reactivació econòmica, ja que en el tercer trimestre de 2015 el Valor Afegit Brut (VAB) balear ha crescut un 3.1% en comparació al mateix trimestre de fa un any. Cal tenir en compte que en el segon trimestre el ritme de creixement fou del 2.8% interanual. D'aquesta manera, l'economia balear registra per primera vegada des de l'any 2007 un creixement  del seu VAB superior al 3%. Així ho indiquen les dades publicades avui per la Direcció General d'Ocupació i Economia al "Moment Econòmic de les Illes Balears” corresponent al mes de desembre de 2015.

Tots els sectors econòmics contribueixen a l’acceleració de les taxes interanuals: 3.4% la construcció, 3.2% el sector serveis, 2.3% el sector d'indústria  i energia i 2.0% el sector agro-pesquer,. Cal destacar que la indústria i la construcció enllacen tres trimestres en positiu.

En clau insular, totes les illes experimenten un revifament de les seves taxes de creixement econòmic, en tots els casos amb taxes de creixement del 3%. Així, Mallorca creix en el tercer trimestre un 3.0% interanual, Menorca un 3.3% i les Pitiüses un 3.7%. Per tant, totes mostren ritmes molt significatius, destacant el lideratge de les Pitiüses  que, com en els darrers trimestres, continua al capdavant de les illes. En termes d'intensitat del creixement econòmic en el darrers mesos cal destacar el cas de Menorca, ja que ha passat d'un ritme de creixement del 2.7% interanual en el segon trimestre al 3.3% abans esmentat en el tercer trimestre, pel que ha millorat sis dècimes.

Augment equilibrat entre sectors i territoris
El conseller Iago Negueruela ha valorat positivament les dades d'aquest tercer trimestre, sobretot pel que transmeten d'augment econòmic equilibrat entre sectors, així com també a nivell territorial, ja que totes les illes creixen de manera significativa.

De la mateixa manera, el Conseller ha volgut posar l'accent en què un creixement del 3.1% haurà de posar les bases per possibilitar un creixement econòmic que permeti un increment efectiu del número d'hores treballades. Igualment ha destacat que amb la concatenació de varis trimestres de generació intens de riquesa, considera que ha arribat l'hora de que una part d'aquesta riquesa es traslladi també a millores salarials. Ha indicat que només podrem parlar de recuperació econòmica efectiva quan també creixin els salaris.