14 desembre 2015 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

Balears triplica el nombre de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en menys de cinc mesos NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Balears triplica el nombre de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en menys de cinc mesos

La presidenta del Govern ha posat com a exemple de polítiques actives contra el canvi climàtic l’aposta per la mobilitat elèctrica que suposen les noves instal·lacions
El nombre de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics s’ha triplicat a les Illes Balears en menys de cinc mesos, de manera que ha passat dels 45 que hi havia abans de l’estiu als 110 actuals. Així ho ha destacat avui la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, la qual, acompanyada pel conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Joan Boned, ha participat en el recorregut pels nous punts de recàrrega instal·lats a Mallorca, organitzat per l’Associació d’Empresaris d’Instal·lacions Elèctriques i Comunicacions de Mallorca (ASINEM).
 
La presidenta del Govern ha posat com a exemple de polítiques actives de lluita contra el canvi climàtic la potenciació de la mobilitat elèctrica que s’està duent a terme a les Illes Balears. “L’acord tancat aquest cap de setmana a París contra el canvi climàtic és històric. Tothom ha entès a la fi que es tracta d’un problema global, que requereix un compromís de tots. Un compromís que s’ha de materialitzar en fets i que requerirà la inversió cap a una economia neta, que redueixi de manera dràstica les emissions. Avui, precisament, veiem com fem passes en la bona direcció: hem triplicat els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics”, ha afirmat la presidenta, a la qual cosa ha afegit que “això vol dir que els usuaris ja poden circular per tot Mallorca amb un vehicle elèctric i que aviat ho podran fer també a la resta de les Illes”.
 
Els nous punts de recàrrega s’han pogut col·locar mitjançant les ajudes que ha convocat la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears amb l’aportació de fons FEDER i del mateix pressupost de la Direcció: en total, 550.000 euros (300.000 euros de fons europeus i 250.000 euros del Govern) per a aquestes instal·lacions amb l’objectiu de garantir una xarxa suficient perquè es pugui recórrer cada illa amb vehicle elèctric amb la garantia que es trobaran punts de recàrrega durant l’itinerari, en una clara aposta del Govern pel foment de la mobilitat elèctrica.
 
En aquest sentit, a Mallorca —amb les noves estacions— ja es pot circular amb cotxe elèctric per tota l’illa amb la seguretat de recàrrega i la xarxa es completarà també a les altres illes.
 
Les ajudes estaven destinades a institucions i empreses públiques i s’hi han sumat ajuntaments i altres entitats. ASINEM, per la seva banda, va fer difusió de la convocatòria entre les empreses d’instal·ladors. La coordinació entre els tècnics la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic —que dirigeix Joan Groizard—, els professionals adscrits a ASINEM i els ajuntaments ha permès multiplicar el nombre de punts de recàrrega.
 
Alguns ajuntaments i altres ens públics han aprofitat les ajudes per instal·lar els punts de recàrrega; tot i que alguns han posat just un punt, la majoria ha optat per instal·lar-ne dos o més.
 
Lloret, Sant Llorenç, Santa Maria del Camí, Puigpunyent, Lloseta, Santa Eugènia, Inca, Deià, Sant Joan, Alcúdia, Sencelles, Pollença, Santanyí, Sineu, Muro, Escorca, Palma, Llubí, Valldemossa, Maria de la Salut, Maó, Marratxí, Formentera, Porreres i Campanet són els municipis que han col·locat punts de recàrrega aprofitant la convocatòria d’ajudes del Govern. També hi ha nous punts a Emaya, al Palma-Arena (Palma), al Parlament de les Illes Balears, a la UIB, a l’SFM, al Consell de Mallorca, al Consell de Menorca i a l’SMAP.
 
L’objectiu del Govern de les Illes Balears és posar a disposició dels usuaris una xarxa completa i eficient. Així, a més d’ampliar els punts de recàrrega, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat afavorirà un sistema homogeni de recàrregues, de manera que, per exemple, amb una targeta única es pugui emprar tota la xarxa.
 
També es treballarà per coordinar els avantatges que els municipis ofereixen als vehicles elèctrics —per exemple, la possible gratuïtat en zona blava— i es fomentarà l’ús dels vehicles elèctrics en el sector turístic i la seva incorporació a la flota de la Comunitat Autònoma.