12 novembre 2015 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

El Govern i els sindicats dels serveis generals de la funció pública de la CAIB tanquen un acord històric per a la implantació real i progressiva de la carrera professional per a gairebé 4.000 funcionaris de l’Administració autonòmica NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern i els sindicats dels serveis generals de la funció pública de la CAIB tanquen un acord històric per a la implantació real i progressiva de la carrera professional per a gairebé 4.000 funcionaris de l’Administració autonòmica

La consellera Catalina Cladera destaca la importància d’un acord que equipara per primera vegada els funcionaris de serveis generals amb els de la resta de sectors de la funció Pública de la CAIB. “El seny, la responsabilitat i la disponibilitat dels representants dels treballadors ha estat clau per arribar a un acord per unanimitat” dels cinc sindicats presents a la negociació.
Gairebé 4.000 treballadors de la funció pública de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears començaran a reactivar la seva carrera professional a partir del pròxim 1 de gener, després de l’acord al qual han arribat avui una comissió negociadora de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, amb els representants sindicals de les cinc forces amb implantació al sector de serveis generals.
L’acord inclou que el personal laboral i el funcionari han de percebre el plus de carrera professional, segons el seu nivell d’enquadrament i categoria, a partir de principis d’any 2016, en una proporció del 20% del total de la remuneració per aquest concepte. L’acord inclou una implantació progressiva del complement per carrera professional, que s’incrementarà en 2017 fins el 35% del total, i que en 2018 es completarà per a totes les categories i nivells.
Aquest acord base queda millorat per als treballadors dels serveis generals que tinguin 60 anys o més, els quals milloraran el percentatge d’implantació durant 2016 i 2017, respecte la resta de treballadors de la funció pública. Així mateix, els treballadors amb 64 anys o més, rebran directament un 70% del plus que els pertoqui a partir de l’1 de gener de 2016.
L’acord inclou l’ajornament de la recuperació de la part de la paga extraordinària de 2012 el 50% restant, que inicialment s’havia d’acabar de reintegrar en 2016. Amb l’acord de carrera, aquesta regularització només es farà en 2016 per un percentatge del 12,5% en el cas de millora de la situació econòmica i pressupostària de la Comunitat. En cas contrari, l’abonament de la part pendent de la paga extra de 2012 quedarà per gener de 2017 i de 2018.
La consellera Catalina Cladera ha participat en l’acte de signatura de l’acord, amb els representants de CCOO, STEI, UGT, USO i CSIF, i ha aprofitat per agrair “la disponibilitat, el seny i la responsabilitat” dels signants, després d’una negociació que ha comptat amb la participació del director general de Funció Pública i Administracions Públiques, Pedro Jiménez, i amb la secretària General de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, Begoña Morey.
Per Cladera, “l’acord és històric, ja que significa que per primera vegada els funcionaris i el personal laboral de serveis generals podran accedir a la seva carrera professional”. A més, la consellera ha destacat que “ha quedat demostrat que hi ha una altra forma de fer les coses, per que hem lluitat per arribar a un acord per a tots els treballadors i treballadores, i al final ho hem aconseguit, hem signat per unanimitat”. Cladera a més ha garantit que el cost econòmic de l’acord “és sostenible” en haver-se negociat dins dels termes que ja estaven previstos dins del Projecte de llei de Pressupostos de la Comunitat Autònoma per 2016.
L’acord signat inclou també una novetat important en el sistema de qualificació de l’avaluació de les aptituds individuals de cada treballador a l’hora de valorar el seu enquadrament major o menor dins d’un grup de carrera professional. “Representa un canvi de model” ha dit Cladera al respecte, que ens condueix cap a una funció pública on es valorin els elements de creixement personal, professional, i la motivació per la millora del servei. En aquest respecte, destaca el nou paper que ha de tenir l’EBAP, l’Escola Balear d’Administració Pública, com a responsable de la presentació d’un model d’indicadors i avaluadors que permetin esbrinar l’evolució del treballador públic dins de la seva pròpia carrera professional, basat en criteris objectivables com la formació, la docència, el compromís amb l’organització, l’avaluació del compliment, i l’assoliment d’objectius de la pròpia unitat personal.
L’acord d’aquest dijous del Govern amb la sectorial de serveis generals tanca el gruix de la negociació sindical a la funció pública de la Comunitat Autònoma per a la posada en marxa o la reactivació de la carrera professional, i se suma als acord ja ferms assolits en l’àmbit de la funció pública de salut i la d’educació.