26 juny 2015 | <8ªL>Conselleria de Salut

La Conselleria de Salut recomana prevenció davant de les temperatures altes previstes per als propers dies NNota Informativa

La gent gran, els infants, els malalts crònics i les persones que treballen a l’aire lliure són les més vulnerables davant l’arribada de l’onada de calor

La Conselleria de Salut recomana prevenció davant de les temperatures altes previstes per als propers dies

L’AEMET alerta de l’entrada d’una onada de calor avui divendres, que es prolongarà, com a mínim, fins dimarts que ve 30, en la major part de la Península i de les Illes Balears
L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha avisat de l’entrada a partir d’avui, divendres, d’una massa d’aire molt càlid amb un augment progressiu de les temperatures que afectarà la Península i les Illes Balears i que es mantindrà actiu en algunes zones fins dimarts, dia 30. A més de pels alts valors de les temperatures màximes, l’onada de calor es caracteritzarà per valors alts de les temperatures nocturnes.
 
La Conselleria de Salut —a través de la Direcció General de Salut Pública i Consum— recomana als ciutadans prevenció davant les temperatures altes. La població de risc —és a dir, la més vulnerable als efectes de la calor— són la gent gran (de més de 80 anys o que visquin totes soles o estiguin malaltes), els infants, els malalts crònics i les persones que treballen a l’aire lliure.
 
Consells de prevenció
 
  • Mesures preventives per fer front a la calor:
    • Beure líquids en abundància, encara que no es tengui set, especialment els infants i la gent gran. Evitar les begudes alcohòliques, amb cafeïna o molt de sucre.
    • Menjar més verdures i fruita. Evitar els menjars molt calents o copiosos.
    • Evitar l’activitat física a les hores de més radiació.
    • Dutxar-se sovint.
    • Usar roba de colors clars, lleugera i de teixits naturals (cotó i lli).
    • Per a les gestions al carrer (compres, visites...) aprofitar, si és possible, les primeres i les darreres hores del dia.
 
 
  • Seguretat alimentària: recomanacions en la compra i l’ús dels aliments, com per exemple no trencar la cadena del fred, manipular-los de manera adequada, conservar-los correctament en refrigeració, rentar i desinfectar la fruita i la verdura, etc.
  • Informar-se correctament: el telèfon 061 és a disposició dels usuaris per a qualsevol consulta mèdica.
 
Sistema d’informació i vigilància
 
D’acord amb el Ministeri de Sanitat, s’han establert quatre nivells segons les temperatures llindar màxima i mínima establertes, que en el cas de les Illes Balears són 35 °C de màxima i 22 °C de mínima. Si la previsió de temperatures per als cinc dies següents indica que se superarà de manera simultània el llindar de la temperatura màxima i el de la mínima s’estableixen els nivells següents:
 
 
  • nivell 0 (verd)................. sense risc
  • nivell 1 (groc)................... risc baix
  • nivell 2 (taronja)............. risc mitjà
  • nivell 3 (vermell)................. risc alt
 
El nivell 1 (groc) s’activa quan es considera que en un termini de 5 dies n’hi haurà 1 o 2 de consecutius amb temperatures superiors als llindars. Si es pensa que se superaran els llindars durant 3 o 4 dies consecutius, s’activa el nivell 2 (taronja). Finalment, s’activa el nivell 3 (vermell) quan es preveu que les temperatures superaran durant 5 dies els llindars establerts. Cada un d’aquests nivells du implícita l’activació de determinades mesures. El Ministeri de Sanitat s’encarrega de comunicar diàriament a les comunitats autònomes el nivell en què es troben.