13 d’octubre 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

S’obre el termini per inscriure’s al concurs Consumópolis 18, centrat en les notícies falses NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

S’obre el termini per inscriure’s al concurs Consumópolis 18, centrat en les notícies falses

La Direcció General de Consum i la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa llancen la nova edició del concurs escolar

Ja s’ha obert el termini per inscriure’s al concurs Consumópolis 18, corresponent al curs 2022/2023. Es tracta d’un concurs, a nivell nacional, que té com a objectiu afavorir l’aprenentatge, de manera divertida, de conceptes relacionats amb diverses temàtiques de consum, així com de procediments i actituds que possibilitin la construcció d'una societat de consum cada vegada més justa, solidària, responsable i sostenible, oferint a la comunitat escolar una eina pràctica i dinàmica que contribueixi al desenvolupament integral d’actuals i futures persones consumidores.

Els personal docent podrà inscriure els equips a través de la plataforma www.consumopolis.es, des d’on també es podrà accedir a les bases, a les instruccions generals de participació i al document d’ajuda. El termini d’inscripció finalitzarà el 22 de febrer de 2023.

El lema d’enguany és ‘A Internet, te creus tot el que veus?’ amb l’objectiu de donar als alumnes habilitats per detectar notícies falses, especialment les que sorgeixen a les xarxes socials i a internet en general.

 

Qui pot participar?

Poden participar en el concurs, en règim de concurrència competitiva, l’alumnat matriculat en qualsevol centre públic, concertat o privat del territori de les Illes Balears en algun dels tres nivells de participació:


— Nivell I:  5è i 6è curs d’educació primària.
— Nivell II: 1r i 2n curs d’educació secundària obligatòria.
— Nivell III: 3r i 4t curs d’educació secundària obligatòria o formació professional bàsica.

El concurs consta de dues fases:

- Una fase autonòmica, organitzada per la Direcció General de Consum del Govern de les Illes Balears, en la qual es seleccionen els equips guanyadors de cada un dels nivell de participació que representaran a les nostres illes a la fase nacional.

- Una fase nacional, organitzada per la Direcció General de Consum del Ministeri de Consum, en la qual hi participen els equips que hagin resultat guanyadors a cada ciutat i comunitat autònoma.

 

Primera part - recorregut per la Ciutat de Consumòpolis.

Cada un dels integrants de l’equip, baix la coordinació del personal docent, haurà de completar el recorregut per la Ciutat de Consumòpolis, resolvent diverses proves de caràcter pedagògic i lúdic. El recorregut es completa quan els 5 integrants de l’equip acaben les 10 proves de caràcter obligatori que presenta el concurs. No tenen un ordre específic i s’hi pot tornar a entrar les vegades que e vulgui per millorar la puntuació.   

 

Segona parttreball en equip.

L’alumnat haurà de realitzar de manera conjunta un vídeo sobre l'ús responsable d’Internet en l'entorn escolar, familiar i social, seguint el lema principal de la 18ª edició de Consumòpolis ‘A Internet, te creus tot el que veus?’

Les característiques específiques del treball en equip es detallen a les instruccions generals de participació del concurs. Aquest treball es presentarà en format electrònic i es pujarà a l'espai virtual habilitat a aquest efecte en el lloc web https://consumopolis.consumo.gob.es/

 

Reconeixements autonòmics

El Govern de les Illes Balears, així mateix, ha preparat tot un seguit de premis per als equips participants:

  • Una tauleta i un diploma de reconeixement per a cada un dels cinc participants de l’equip guanyador per als tres nivells de participació.
  • Una tauleta per al docent coordinador que hagi classificat el seu equip en el primer lloc de les tres categories, amb un màxim d’una tauleta per docent coordinador.
  • 18 chromebooks, a repartir entre els centres més participatius, conforme al que s’estableix a la resolució de la convocatòria autonòmica.
  • Un diploma de participació per a l'alumnat que acabi el concurs i no es  classifiqui en primer lloc.
  • Una borsa ecològica de Consumòpolis per a tot l’alumnat i personal docent que hagin acabat tot el concurs.

Les persones interessades poden consultar tota la informació del concurs a l’apartat d’educació de la pàgina web del Portal del Consumidor (www.portalconsum.caib.es).