26 maig 2023 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

L’ATIB obre el període de sol·licituds de cita del servei Renda Àgil per ajudar a fer la declaració de l’IRPF de 2022

Foto de noticia


L’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB) obre aquest dilluns el període de sol·licituds de cita prèvia del servei Renda Àgil d’enguany per ajudar a fer la declaració de l’IRPF de l’exercici de 2022. Les entrevistes presencials a la xarxa d’oficines s’iniciaran dijous que ve, 1 de juny, i es podran fer fins al 30 de juny, darrer dia de la campanya de la renda.

A través d’un servei de cita prèvia, a partir de dilluns i fins al 29 de juny, es poden fer les sol·licituds —per telèfon al 971 76 76 76 i per internet al web www.atib.es— per concertar entrevistes presencials amb l’ATIB a 16 punts d’atenció que donen cobertura a residents de 35 municipis de les Illes Balears, de manera complementària al servei que ofereix l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) a les seves oficines, a uns altres cinc municipis.

Com a novetat, a les Illes Balears enguany s’apliquen les deduccions autonòmiques de l’IRPF amb un augment respecte de l’any anterior, tant de les quanties, les quals s’han incrementat en un 10 %, com del ventall de beneficiaris, atès que s’han ampliat els límits d’ingressos per acollir-se als beneficis fiscals (fins a 52.800 euros en declaració conjunta i 33.000 euros en individual), i amb noves bonificacions, com per exemple la nova deducció per pal·liar l’augment del cost de les hipoteques de tipus variable.

El servei Renda Àgil de l’ATIB, el qual s’organitza des de l’any 1997, arriba a la 27ena edició. Des que es posà en marxa, l’ATIB ha ajudat a fer prop de 865.000 declaracions de la renda i ha atès quasi 725.000 persones en cites presencials, segons ha explicat la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez. El passat 2022, l’ATIB va ajudar més de 4.800 persones a fer la declaració de la renda de 2021.

L’ATIB presta aquest servei en col·laboració amb l’AEAT, responsable de la campanya de l’IRPF, i torna a donar prioritat als municipis de la Part Forana als quals no arriba el servei de l’Agència Estatal. En total, s’habiliten 16 punts d’atenció a oficines de l’ATIB i a locals cedits pels ajuntaments, principalment a la Part Forana de Mallorca, Menorca i Formentera.

Aquests punts s’habiliten a Alaró, Alcúdia, Algaida, Andratx, Capdepera, Ciutadella, Felanitx, Formentera, Pollença, Porreres, Santanyí, Santa Margalida, ses Salines, Sineu, Sóller i Valldemossa, i donen cobertura a 35 municipis, inclosos Ariany, Artà, Banyalbufar, Campos, Deià, Escorca, es Migjorn Gran, Esporles, Estellencs, Ferreries, Fornalutx, Lloret, Maria de la Salut, Montuïri, Muro, Sant Joan, Santa Eugènia, Sencelles i Son Servera.

Per la seva banda, l’AEAT presta el servei a les seves oficines a cinc municipis: Palma, Eivissa, Maó, Inca i Manacor. En aquest cas, per demanar cita presencial a les oficines de l’Agència Estatal, es pot fer per telèfon al 901 223 344 o per internet al web www.aeat.es. En total, entre ambdues agències, s’habiliten un total de 21 punts d’atenció al públic a les Illes Balears.

El servei Renda Àgil de l’ATIB inclou prestacions i facilitats com la cita prèvia telefònica i per internet, el recordatori de cita via SMS, l’emplenament de les declaracions, la confirmació i la modificació de predeclaracions i la presentació de declaracions via internet a l’AEAT.

19 DEDUCCIONS AUTONÒMIQUES

Durant la presentació de la nova campanya, la consellera Rosario Sánchez ha recordat les deduccions autonòmiques de l’IRPF per als contribuents de les Illes Balears, les quals s’han incrementat per a aquest any, i ha exposat que, abans de presentar la declaració, convé revisar l’esborrany, informar-se de tots els beneficis que existeixen i sol·licitar les deduccions autonòmiques que puguin ser de l’interès del contribuent, ja que, com és habitual, aquestes deduccions no s’apliquen prèviament a l’esborrany, i cadascú les ha d’incloure en la casella de deduccions autonòmiques.

Enguany, ha recordat la consellera Sánchez, les deduccions autonòmiques s’han ampliat, un augment tant de les quanties per deduir-se, en un 10 %, com del ventall de possibles beneficiaris, amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la inflació. Així, s’han ampliat els límits d’ingressos per poder-se acollir a aquestes deduccions: el llindar màxim en declaració conjunta passa a 52.800 euros (abans oscil·lava entre 25.000 i 48.000 euros), i en declaració individual, a 33.000 euros (abans, entre 12.500 i 30.000 euros).

Entre les novetats, es pot aplicar una nova deducció autonòmica a les Balears en el cost de les hipoteques variables, de fins a 250 euros, adreçada als ciutadans que han patit una pujada d’interessos i no poden aplicar la deducció estatal. A més, es mantenen la resta de deduccions vigents, augmentades, en matèria de conciliació, despeses escolars i formació; lloguer i d’altres d’habitatge; per a col·lectius especials, i per donacions i inversions en sostenibilitat, recerca, cultura i esports, entre d’altres.

En matèria d’habitatge, també destaquen la deducció de 440 euros per lloguer d’habitatge habitual per a diversos col·lectius (menors de 36 anys, persones amb discapacitat i famílies nombroses), la deducció del 50 % de les inversions per millora de la sostenibilitat de l’habitatge habitual, fins a una base màxima d’inversió de 10.000 euros, o la de 440 euros per despeses d’assegurances d’impagament de lloguers o per lloguer d’habitatge per trasllat temporal de residència a una altra illa de l’arxipèlag.

Pel que fa a la conciliació i els estudis, s’augmenta fins a 660 euros la deducció del 40 % de despeses d’escoleta, centres d’educació infantil, menjador o extraescolars per a fills menors de 6 anys; o d’altres, com la de 220 euros per fill per llibres de text, i de 110 euros per aprenentatge d’idiomes estrangers, així com la deducció de fins a 1.760 euros per cursar estudis d’educació superior fora de l’illa de residència habitual.

D’altra banda, enguany s’apliquen altres noves mesures adoptades arran de l’inici de la guerra a Ucraïna, com són les deduccions per donacions a entitats sense ànim de lucre per pal·liar els efectes de la guerra, fins a 150 euros, i per acollida de persones desplaçades per la guerra, de 150 euros per persona acollida i amb un màxim de 600 euros per contribuent.

Entre d’altres, també es poden aplicar a les Illes Balears la deducció de 165 euros per a persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial; la deducció per donacions a entitats del tercer sector del 25 % sobre una base màxima de 165 euros; la deducció de 6.600 euros per inversió en adquisició d’empreses de nova creació, i de fins a 13.200 quan siguin societats amb participació de centres de recerca o universitats; la del 25 % per donacions a entitats d’R+D+I, i la de fins a 660 euros per donacions relatives a mecenatge esportiu, cultural, científic i de desenvolupament tecnològic.