LOGO CAIB
7 febrer 2023 <10aL>Conselleria d'Educació i Formació Professional

Tres alumnes d’FP de l’IES Politècnic de Palma participen als CROWS que tenen lloc a l’IES Pere Martell de Tarragona

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Es tracta d’una competició col·laborativa entre diferents centres de formació professional de tot l’Estat espanyol

Hi participaran 3 alumnes i 2 professors del cicle formatiu de grau mitjà de Manteniment electromecànic

L’IES Politècnic ha estat seleccionat pel Ministeri per participar en aquest projecte subvencionat amb fons europeus

Durant dos dies competiran amb les pròpies màquines i amb altres alumnes dels centres seleccionats

 

Demà i passat demà tres alumnes de l’IES Politècnic de Palma competiran als CROWS (Collaborative Robotic Welding Skill) que es duran a terme a l’IES Pere Martell de Tarragona. Es tracta d’una competició col·laborativa entre diferents centres de formació professional de tot l’Estat espanyol que té com a finalitat modernitzar i donar visibilitat a la formació professional i, més en concret, a la soldadura robotitzada per així adaptar-la a la indústria 4.0.

Tot plegat forma part del projecte “Exhibición colaborativa  y modernización de la formación profesional con la soldadura robotizada en la industria 4.0, projecte conjunt presentat per l’Institut Pere Martell de Tarragona, el Centro Menesiano ZamoraJoven de Zamora, l’IES Universidade Laboral d’Ourense i l’IES Politècnic de Palma. Aquest projecte fou seleccionat dins del marc de les ajudes destinades a la realització de projectes d’innovació i recerca aplicades i transferència del coneixement a la formació professional finançat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional.

Fins a Tarragona hi viatgen tres alumnes de l’IES Politècnic del cicle formatiu de grau mitjà de Manteniment electromecànic: Juan Miguel Garí i Miquel Oyarzun, que fan segon, i Marcos Llaneras, que fa primer. Els acompanyen els professors del centre Juan J. Juan Salom i José Francisco Riudavets. Tots cinc formen part del projecte de soldadura robotitzada abans esmentat, projecte amb el qual fan feina des del passat mes de desembre i que està previst que finalitzi el proper mes de juny.  Aquests alumnes han estat seleccionats per la feina realitzada al propi centre i les proves a les quals s’hauran d’enfrontar les han dissenyades els professors dels 4 centres que formen part del projecte.

Pel que fa a la competició, es dividirà en dues jornades. Així, durant el transcurs de la primera, els alumnes competiran robot-alumne. En canvi, al llarg de la segona jornada, els alumnes, en grups mixtos de 3 estudiants procedents dels quatre centres participants, hauran de posar a prova els seus coneixements.

Projecte del Ministeri de col·laboració entre centres nacionals d’FP

L’IES Politècnic de Palma participa conjuntament amb el Centro Menesiano de ZamoraJoven de Zamora, l’Institut Pere Martell de Tarragona i l’IES Universidade Laboral d’Ourense en un projecte del Ministeri d’Educació i Formació Professional finançat amb fons socials europeus que consisteix en dissenyar un projecte de soldadura mitjançant un pioner braç robòtic cooperatiu, introduir-lo dins els centres i donar-lo a conèixer entre les empreses de cada comunitat autònoma participant. Actualment a Balears a l’únic indret on es pot trobar un braç robòtic d’aquestes característiques és a l’IES Politècnic, d’aquí la importància de donar-lo a conèixer a les empreses del sector.

Aquest robot no funciona mitjançant una programació basada a introduir-li dades, sinó que l’operari és qui li “ensenya” què ha de fer. La practicitat de la màquina és que l'alumne aplica els seus coneixements de soldadura perquè l’aparell treballi de manera més ràpida.

A finals del mes de juny els quatre centres participants elaboraran un quadern amb documentació, que inclourà un seguit de vídeos tutorials que donaran a conèixer fins a dotze maneres diferents de soldar amb aquest robot.