29 març 2023 Presidència

L'Escola d'Hoteleria s'inaugura a Eivissa amb una oferta formativa especialitzada que arribarà a més de 400 alumnes anuals

Foto de noticia

\ Francina Armengol destaca la singularitat del projecte, que recollirà les necessitats del sector empresarial gràcies a la creació d'un consell assessor amb agents econòmics i socials de l'illa

\ La presidenta anuncia unes beques per afavorir la mobilitat entre illes, pensades especialment per a potencials alumnes provinents de Formentera


La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha inaugurat avui les noves instal·lacions de l'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears (EHIB) a Eivissa, que entrarà en funcionament aquest any i que, quan es trobi a ple rendiment, donarà cobertura formativa a més de 400 alumnes cada any, especialitzada en hostaleria i restauració. La presidenta ha assistit a l'acte d'inauguració acompanyada dels consellers de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; d'Educació i Formació Professional, Martí March, i de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí. També hi han assistit el president del Consell Insular d'Eivissa, Vicent Marí; el rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot, i el batle de Sant Antoni de Portmany, Marcos Serra, entre altres autoritats.

Durant l'acte d'inauguració, la presidenta ha recordat que el projecte d'obrir l'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears a Eivissa és fruit d'un diàleg permanent amb els agents econòmics i socials de l'illa, que ha permès materialitzar una oferta formativa global, ja que el centre oferirà formació professional reglada, formació professional per a l'ocupació i formació continuada, a més de dur a terme formació «a la carta», d'acord amb les necessitats dels sectors productius. Aquest mateix setembre començarà ja la impartició de cursos propis de formació i de la Formació Professional de grau superior.

Francina Armengol ha afirmat que «a les Illes Balears som pioners en tenir una bona indústria turística i hostaleria, però hem de ser excel·lents» i «aquest centre és el bot qualitatiu que necessitam», col·laborant amb el teixit productiu d'aquesta illa «per fer possible el fet de tenir treballadors molt ben formats, persones que s'animin a fer estudiar i que puguin cobrar sous bons i empreses més competitives».

Per la seva part, el conseller Negueruela ha reivindicat la necessitat «d'atreure talent i retenir el que hi ha a l'illa» i ha assegurat que amb la nova EHIB, «que ofereix tot tipus de formació», s'assoleix aquest objectiu: «aquest projecte va néixer com una col·laboració entre dues administracions públiques i ara és el moment d'obrir-lo a la col·laboració amb el sector per obtenir la formació que doni millor ocupabilitat i major qualitat».


També ha destacat que el projecte de l'Escola no s'esgota amb la formació, sinó que el centre pretén ser un punt dinamitzador de l'economia eivissenca, i reivindicar tant la cuina tradicional eivissenca, com el producte local, la gastronomia de quilòmetre zero o la cuina mediterrània, entre d'altres.

Per això, lligat a l'EHIB d'Eivissa es crearà un consell assessor conformat per tots els integrants del Consell de Direcció de l'Escola a les Balears, a més dels representants dels sindicats i de les patronals més representatives a Eivissa.

Durant l'acte d'inauguració s'ha celebrat una taula rodona sobre el present i el futur de la formació del sector de l'hostaleria a Eivissa, que ha estat coordinada pel cuiner i comunicador Miquel Calent, en qualitat d'antic alumne de l'EHIB, i en la qual hi han participat Marga Orell (exalumna i exprofessora de l'EHIB), Íñigo Rodríguez (xef del restaurant Hotel Pachá), José Miguel Bonet (xef del restaurant Es Vental) i Núria Riera (gerenta del restaurant Ca n'Alfredo).

 

Beques a la mobilitat

D'altra banda, la presidenta també ha anunciat que l'Escola d'Hoteleria obrirà una convocatòria de beques per facilitar la mobilitat d'alumnes procedents d'altres illes que vulguin cursar formació en aquest centre. Aquesta mesura, anàloga a les beques que es donen en l'FP reglada, pretén facilitar, en especial, la presència d'alumnes procedents de Formentera, perquè també puguin beneficiar-se d'aquesta nova oferta formativa.
 

Un projecte nascut des del consens, el 2015

L'origen de l'EHIB a Eivissa es va iniciar el 2015, quan el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria de Treball i l'EHIB, va traslladar al Consell Insular d'Eivissa l'aposta per una formació de qualitat en aquesta illa. El projecte, que s'ha anat discutint i consensuant amb els agents econòmics i socials, va concretar-se en una edificació al Pavelló 402 de sa Coma, a Sant Antoni, amb la construcció de 4.000 metres quadrats de superfície i altres 460 metres quadrats d'espais exteriors, que permetran desenvolupar diferents projectes formatius.

Fruit d'un conveni signat entre el Govern i el Consell, l'executiu autonòmic ha aportat gairebé dues terceres parts dels gairebé vuit milions d'euros que ha costat el projecte, i el Consell, la resta del pressupost.

Entre altres espais, s'hi troben cinc aules teòriques, dues aules d'informàtica, una sala d'estudis, una aula de demostració culinària, una aula bar, un taller bar, un taller restaurant, una sala de degustació, diferents despatxos per a professorat i personal administratiu, armariets, vestidors i una cuina de tres pistes de 840 metres quadrats per a 26 persones, més el personal de fleca i obrador. També disposa de cambres per a carn, peix i plats freds, economat i espais tècnics i magatzems.