26 maig 2023 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Agricultura autoritza l’ús de la llana a les explotacions d’origen per a usos agrícoles

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Direcció General ha remès una nota tècnica als serveis veterinaris de les delegacions comarcals, ADS i entitats col·laboradores

La llana és un subproducte animal SANDACH 3 i qualsevol altre ús haurà de seguir el procediment habitual

 

La Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha autoritzat l’ús de la llana a les explotacions d’origen per a usos exclusivament agrícoles. D’aquesta manera, la llana es podrà usar per a compostatge o encoixinat d’arbres. Això ha estat possible gràcies al Projecte Pilot per a l’estudi de la viabilitat de la llana d’ovella mallorquina com a material aplicable en el sector industrial, desenvolupat per Mallorca Rural i les actuacions dels veterinaris de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Aquest ús fa referència únicament a les explotacions d’origen i per usos agrícoles, ja que la llana, al ser considerada un subproducte animal SANDACH 3, necessita d’un tractament per a usos industrials i també per a usos fora de l’explotació d’origen. Es tracta, segons el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, «d’una reclamació del sector ja que la llana, ara a l’època de tondre, esdevenia un problema pels ramaders i, a més, se considerava un producte de rebuig sense valor comercial». «Fins ara, el pagès l’havia de traslladar a plantes de tractament amb el consegüent cost afegit que això implica», ha destacat.

Per això, la Direcció General d’Agricultura ha remès una nota tècnica dirigida als serveis veterinaris de les delegacions comarcals, Associacions de Defensa Sanitària (ADS) i entitats col·laboradores, explicant els usos permesos de la llana a les explotacions.

El projecte pilot de viabilitat de la llana d’ovella mallorquina com a material aplicable en el sector industrial està desenvolupat per Mallorca Rural i APAEMA, com a suport tècnic, i ha estat finançat a través de fons FEADER, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

La propera passa serà l’elaboració d’una Guia de Bones Pràctiques Agrícoles, en coordinació amb els veterinaris de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, en la qual es contemplin noves activitats agràries d’aprofitament del recurs per tal que la llana es pugui fer servir com a fertilitzant líquid o que es pugui rentar a la mateixa explotació.