6 febrer 2023 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

De la Concha aposta per estendre el percentatge mínim de producte local també a escoles, hospitals i residències

Foto de noticia


La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha apostat, aquest dilluns, per estendre el percentatge mínim de producte local a altres sectors com les escoles i els hospitals. La consellera s’ha referit a aquesta qüestió en la inauguració de la fira HORECA Mallorca 2023, en la que hi participen una trentena d’empreses de producte agroalimentari de les Illes Balears, i en vista també l’aplicació, a partir d’aquesta temporada turística, del percentatge mínim de producte local a l’hostaleria. «Volem que aquest percentatge mínim s’estengui també a tota la compra pública, a les escoles, hospitals, residències, presons i, per descomptat, a tots els càterings de l’administració», ha destacat De la Concha.

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació es presenta en aquesta fira, la sisena edició d’HORECA Mallorca, amb el lema ‘4 illes per assaborir’ i amb el focus posat en potenciar el producte agroalimentari local i en conscienciar al voltant del malbaratament alimentari. «El malbaratament alimentari és insostenible, no pot ser que encara tirem 64 mil tones d’aliments a l’any, des de les cadenes de producció, però també des de les llars», ha remarcat la consellera, i en aquest sentit, ha explicat que la conselleria ha editat una guia per evitar tudar aliments i promou el primer concurs de peix descartable en el marc de la fira. L’objectiu és potenciar el peix de baix valor comercial, que ara es descarta o directament ja no es pesca, «per tal que estigui a l’abast de tothom, que el peix no sigui un producte de luxe i es vengui a un preu econòmic». Per això, ha recordat que d’acord amb la llei de malbarament alimentari estatal, a les Balears també es farà feina en el mateix sentit i es promourà també una llei pel dret a l’alimentació a les Balears. «El dret a l’alimentació és bàsic i volem que el conjunt de l’alimentació tingui accés a una alimentació de qualitat, i reduir, així, problemes com el de l’obesitat infantil i la diabetis, entre altres», ha recordat.

En aquesta edició de la fira, a més, el sector primari, a través de la conselleria, comparteix espai amb centres de Formació Professional, que realitzen demostracions culinàries, juntament amb l’Associació de Cuiners Afincats a les Illes Balears (ASCAIB) i de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB). Els productors presents a la fira proporcionen el producte per a l’elaboració de les receptes.

Al llarg dels tres dies, a l’estand hi haurà representades les següents entitats: APAEMA (Es Garrover de Mallorca, Granola sense nom, Ecoayreflor i Cervesa Forastera), Agromallorca, DO Oli de Mallorca i DO Oliva de Mallorca, Pebres Butxí, Galletes Forn de Sa Plaça, Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears (Ametlla i Oli de les cooperatives de Mallorca, confitures de la Cooperativa Agrícola de Porreres, productes de la Cooperativa de Sant Bartomeu de Sóller, ametlla de la Cooperativa de Sant Antoni d’Eivissa i formatge de la cooperativa COINGA de Menorca), Vi de la DO Pla i Llevant (Celler Butxet), Vi de la IGP Vi de la Terra Mallorca (Bodega Santa Catarina, Bodega Son Vich de Superna, Bodega Castell Miquel, Bodega Vino de la Isla i Bodega 7103 Petit Celler), Flor de Sal Es Trenc, CBPAE (Mima Terra Infusión Mediterránea, Xocolates Maüa, Figues Seques, Cooperativa Pagesos Ecològics de Mallorca/Mè ecològic, Cafès Bay i Bodega Ca’n Rich d’Eivissa) i Sobrassada de Mallorca.