26 maig 2023 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Sílvia Rigo Marí guanya el Premi a la Millor Història de les Illes Balears i queda segona de la final conjunta en la 15a edició d’AMIC-Ficcions

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat


El concurs literari AMIC-Ficcions, dirigit als estudiants de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i grau mitjà de formació professional, ha donat a conèixer els guanyadors de l’edició d’enguany. Aquest concurs està organitzat per l’Associació de Mitjans de Comunicació (AMIC) i compta amb la participació de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

El concurs es duu a terme a tots els territoris de parla catalana i, en l’edició d’enguany, s’ha arribat als 5.341 alumnes inscrits. Aquesta xifra suposa un increment de prop de mil estudiants respecte de l’edició anterior.

Dels 437 participants de les Illes Balears, entre els quals 201 de Mallorca, la història de Sílvia Rigo Marí, de l’IES Mossèn Alcover de Manacor, va ser guardonada amb el Premi a la Millor de les Illes Balears i a la Millor Història de Mallorca en la 15a edició del concurs literari AMIC-Ficcions. El relat, a més, va quedar en segona posició pel que fa al conjunt dels territoris de parla catalana.

El jurat va considerar que el relat titulat La dansa del gel i l’aura mereixia la primera posició de les Illes Balears per «l’excepcional originalitat d’un relat de fantasia impecablement escrit i narrat, el qual t’encisa des del principi a través de la història oculta arran de la mort d’un germà, amb un fill bastard, el qual no accepta la matriarca i totes les veritats darrere d’una família. L’autora aconsegueix encisar i corprendre al lector amb una narració perfectament executada i sorprenent».

La història guanyadora va competir entre la Millor Història de Menorca i la Millor Història d’Eivissa. La Segona Millor Història de les Illes Balears va ser per a Enric Pérez Massanet, de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella, guanyador de la Millor Història de Menorca, amb el relat L’home del prat. El jurat va considerar que «aquest conte va un pas més enllà dels clàssics. Manté la tensió des del principi fins a l’última línia i aconsegueix una atmosfera cinematogràfica gairebé en tres dimensions. Juga amb precisió amb les situacions que viuen els protagonistes i les va farcint d’aventures, moments èpics, poemes i cançons. En destaquem l’originalitat i la frescor del text».

Finalment, la Tercera Millor Història de les Illes Balears va ser per a Korana Tomasevic, del Col·legi Mestral d’Eivissa, guanyadora de la Millor Història d’Eivissa, amb el relat titulat Entre la mort i la vida, per «un increïble relat perfectament escrit, el qual et deixa palpar i endinsar-te de ple en les emocions d’un noi que marxa de casa on està el seu germà malalt i es redimeix amb l’església. Una immersió plena en els pecats que ens governen com la de culpa o l’egoisme, i com la fe et pot salvar o no».

Tots els relats es poden llegir al web amicficcions.cat.