\ La mesura suposa la inversió aproximada de 2 milions d’euros que asseguren la presència de 39 psicòlegs als centres de secundària
\ La Conselleria d’Educació i Universitats i la Conselleria de Salut volen promoure la salut mental i el benestar emocional a les aules
La Conselleria d’Educació i Universitats i la Conselleria de Salut, juntament amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears (COPIB), han establert les bases perquè tots els centres d’educació secundària (IES), els centres integrats de formació professional (CIFP) i els centres d’educació especial (CEE) comptin amb la presència d’un professional de la Psicologia durant el curs 2024-2025.
A partir de les necessitats detectades en els centres d’educació secundària obligatòria s’impulsen mesures vinculades a la prevenció, basades en la promoció de la salut mental i el benestar emocional a les aules.
Aquesta mesura s’ha treballat conjuntament entre la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa de la Conselleria d’Educació i Universitats, l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA) —que depèn de la Conselleria de Salut— i el COPIB. Avui s’ha presentat la iniciativa en una roda de premsa en què hi han estat presents el conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera; la consellera de Salut, Manuela García; la directora general de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa, Neus Riera; la doctora Isabel Fl´orez, directora de l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència, i el degà del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears, Javier Torres.
Les funcions dels professionals de la Psicologia que atendran els centres de secundària durant aquest curs escolar se centraran en tres línies bàsiques: envers l’alumnat, envers l’equip educatiu i envers les famílies dels alumnes. Des de la Conselleria d’Educació i Universitats, la Conselleria de Salut i el COPIB s’ha vetllat en tot moment per a què les funcions dels orientadors educatius, les dels professionals de l’IBSMIA i les de la nova figura dels psicòlegs educatius siguin compatibles.
Els psicòlegs educatius oferiran espais d’escolta, acompanyament, ajuda o intervenció a l’alumnat en situacions de risc i malestar emocional, excepte els casos amb protocol de risc autolític activat els quals s’emmarquen en el conveni actiu amb el COPIB per aquests casos específics.
A més, els psicòlegs educatius entrenaran els adolescents en la gestió emocional positiva o en tècniques relacionals com les habilitats socials o la resolució de conflictes, entre altres funcions.
Quant a la relació amb l’equip educatiu, els psicòlegs educatius establiran espais i rutes de coordinació estreta amb els serveis d’orientació del centre per afavorir el intercanvi correcte d’informació. També col·laboraran amb els serveis d’orientació en el disseny i l’aplicació de programes de prevenció quant a la gestió emocional i la convivència positiva i també en la proposta d’activitats formatives per al professorat, enfocades a la prevenció de la salut mental i el benestar emocional en l’àmbit educatiu.
En la relació amb les famílies, els psicòlegs les acompanyaran i oferiran espais d’escolta, ajuda o intervenció psicològica, si és necessari —exclosos també els casos amb protocol de risc autolític activat. A més, entre altres funcions, també col·laboraran amb els serveis d’orientació del centre en propostes d’activitats formatives i informatives per a les famílies quant a la prevenció de la salut mental i la convivència positiva.
Un equip de coordinació i gestió de casos de salut mental, que ha estat creat recentment per la Direcció General de Salut Mental i que està format per quatre professionals, donaran suport a la feina dels psicòlegs educatius.
Per al curs 2024-2025 hi haurà una plantilla de 39 professionals de la Psicologia que es repartiran entre els 11 CIFP, els 70 IES i el centre d’educació especial que hi ha a les Illes Balears. La figura del psicòleg educatiu serà compartida entre diversos centres, basant-se en criteris com la quantitat d’alumnes dels centres o la quantitat de protocols oberts en cada centre. La inversió total d’aquesta mesura per al curs 2024-2025 és d’aproximadament 2 milions d’euros que pagarà íntegrament la Conselleria d’Educació i Universitats.
Per illes, Mallorca disposarà de 30 psicòlegs (51 IES, 9 CIFP, 1 CEE), Menorca en tindrà 3 (1 CIFP, 7 IES) i Eivissa i Formentera en tindran 6 (12 IES, 1 CIFP).
Des de l’Institut per a la Convivència Escolar (CONVIVÈXIT), que depèn de la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa de la Conselleria d’Educació i Universitats, es duen endavant una sèrie de formacions per als psicòlegs educatius i també per als orientadors amb la finalitat d’estar preparat per a l’inici del nou curs escolar.