13 gener 2023 <10aL>Conselleria de Mobilitat i Habitatge

L’IBAVI rep el primer premi internacional per la forma sostenible de construcció NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’IBAVI rep el primer premi internacional per la forma sostenible de construcció

Es tracta del prestigiós certamen AR Emerging

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, acompanyat del batle de l’Ajuntament de Palma, José Hila; la directora general d’Habitatge i Arquitectura, Cris Ballester, i l’arquitecte de l’IBAVI Carles Oliver, han donat a conèixer el premi internacional que ha rebut l’IBAVI. Es tracta dels premis AR Emerging, que reconeixen la seva trajectòria arquitectònica.

 

S’han seleccionat setze projectes finalistes procedents d’arreu del món (Japó, Tailàndia, Xina, els Estats Units, Canadà, Mèxic, Europa, etc.), d’entre 182 propostes presentades al jurat.

 

El prestigiós jurat — format per Carla Juaçaba (Brasil), Inés Lobo (Portugal), Rahul Mehrotra (Índia-Estats Units) i les editores Manon Mollard, Eleanor Beaumont i Kristina Rapacki, d’Architectural Review (Regne Unit), l’entitat promotora dels premis— concedí el primer premi a l’IBAVI; el segon premi, el Peter Davey, a Sher Maker (Tailàndia); i el tercer premi, el Highly Commended, a Sánchez-Benton (Regne Unit).

Llançats el 1999, els premis AR Emerging atorguen un reconeixement als joves dissenyadors de menys de 45 anys; alguns dels guanyadors anteriors d’aquests premis han estat Shigeru Ban, Ana Heringer, Sou Fujimoto, Carla Juaçaba, Junya Ishigami, Frida Escobedo o Carles Enrich.

És la primera vegada que un organisme públic rep aquest premi. En aquest cas, el jurat ha elogiat l’IBAVI, una empresa pública , i el seu arquitecte intern Carles Oliver Barceló, per la seva missió responsable i liderada pel Govern de lliurar habitatge social a les Illes Balears. S’ha destacat que el treball d'IBAVI té una gran ressonància perquè mostra que l’Administració s'implica en l'entorn construït de manera progressiva.

 

L’IBAVI treballa amb materials autòctons i el seu ús n’ha recuperat la viabilitat econòmica. Els jutges varen elogiar el seu «pensament tectònic» i el presenten com un bon exemple d'un «enfocament arquitectònic sistèmic». Varen afegir que el conjunt de treballs de l'IBAVI porta esperança i confiança en l'arquitectura de l'Administració pública.

 

El conseller Josep Marí ha destacat: «Per a nosaltres és un orgull rebre aquest prestigiós reconeixement. Hem situat l’Administració pública a l’excel·lència. Construïm a un ritme inèdit i posam a disposició de la nostra ciutadania habitatges amb uns estàndards de qualitat i sostenibilitat pioners». També ha recordat que s'ha fet una gran millora en la gestió de l'IBAVI que permetrà «agilitzar els procediments d'adjudicació d'habitatge públic gràcies a una millora del llistat de demandants d'habitatge».

 

El batle José Hila ha dit que «feia molt que no hi havia tantes promocions en marxa a la nostra ciutat, si és que mai n’hi ha hagut tantes. L'increment a Palma del 26 per cent del parc públic d’habitatge quan acabi el mandat». En relació a la cessió de sòl per part de l'Ajuntament de Palma per a la construcció d'habitatge públic el batle ha dit que: «l'habitatge és un repte, és important la col·laboració i entesa entre les institucions».

 

L’IBAVI ha aplicat tècniques pioneres en el disseny i en la construcció de les promocions d’habitatge públic, començant amb promocions petites com la de vuit habitatges al carrer de Salvador Espriu (Palma) o els catorze de Formentera per poder després aplicar-les a promocions més grans, com és la del carrer de Brotad, que s’ha visitat avui.

 

Aquesta promoció consta de 43 habitatges de protecció pública i s’ha dissenyat amb l’objectiu d’assolir una gran eficiència energètica. També s’han utilitzat materials de quilòmetre zero, alguns d’ells reciclats, per reduir de manera important l’impacte ambiental no només en la vida útil dels habitatges sinó també en el procés de construcció. Es calcula que estarà finalitzada dins el mes de març del 2023.

 

L’IBAVI ha rebut 23 premis

El premi que s’ha presentat avui és el primer que obté l’IBAVI en l’àmbit mundial, però l’Institut ha rebut un total de 23 reconeixements estatals i internacionals pel seu concepte d’arquitectura i construcció d’edificis públics. Ha obtingut les distincions següents:

 

— Promoció dels 14 HPP de Formentera:

 

  • Premi Arquitectura Eivissa i Formentera 2022
  • Premi Life Mediambient 2021
  • Premi Arquitectura Espanyola CSCAE 2019
  • Seleccionada en el premi europeu Mies 2019
  • Premi Biennal d’Arquitectura Espanyola 2018 XIV BEAU
  • Finalista Biennal d’Arquitectura Iberoamericana XI BIAU 2019
  • Premi FAD d’Arquitectura 2018
  • Premi FAD Opinió d’Arquitectura 2018
  • Accèssit Premis AVS 2018
  • XI Premi NAN 2017
  • Guanyadora nacional a la categoria Baix Carboni Green Solutions Awards 2017
  • Guanyadora del Premi Opinió Concurs de Bioconstrucció de BaM! 2017
  • Finalista Premi Bioconstrucció BaM! 2012
  • Finalista Premi Endesa 2012

 

— Promoció dels 5 HPP del carrer de Regal:

  • Nominada al Premi Europeu Mies 2022
  • Finalista al Premi XV Biennal Espanyola 2021
  • Accèssit Millor Edificació Obra Nova AVS 2020

 

— Promoció de 8 HPP del carrer de Salvador Espriu:

  • Premi d’arquitectura Ciutat de Palma Guillem Sagrera 2022
  • Premi FAD Opinió d’Arquitectura 2022
  • Finalista Premi XII Biennal Iberoamericana 2022
  • Finalista Premi Arquitectura Sostenible Espanyola Mapei 2022
  • Finalista Premi Internacional Simon Architecture Prize 2022

 

A més, projectes de l’IBAVI han aparegut a múltiples publicacions aquest passat 2022:

 

— Portada de The Escandinavia Symposium, Diálogos de Arquitectura entre Dinamarca y España, Aarhus. Amb la col·laboració de l’ambaixada espanyola.

                                                                                         

Anuario España 2022. Arquitectura Viva, millors obres espanyoles del 2021, revista núm. 243-244, Madrid.

 

Arquine, Revista Internacional de Arquitectura y Diseño, núm.100, Mèxic.

The Architectural Review núm.1490, Londres.

DETAIL, Review of Architecture + Construction Details, núm. 4/2022, Munic.

ON Diseño, núm. 412/413, Barcelona.