9 juliol 2024 Conselleria de Turisme, Cultura i Esports

Presència balear al festival Cortona On The Move a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Presència balear al festival Cortona On The Move a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB)

«Androids in the woods» de Toni Amengual serà el projecte exposat

L’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), mantenint el seu acord de col·laboració amb el festival internacional de fotografia Cortona On The Move 2024, participarà en l’edició d’enguany, que se celebra de l’11 de juliol al 3 de novembre a Cortona, Itàlia, amb el projecte guanyador de la convocatòria oberta que va llançar l’entitat, «Androids in the woods» de Toni Amengual.

Cortona On The Move (COTM), protagonista des de 2011 de la producció fotogràfica a escala internacional, esdevé un referent per a fotògrafs, comissaris, autors i crítics, i té com a centre d’interès la narrativa documental aplicada a temes contemporanis i rellevants socialment.

A més, cada any, Cortona On The Move du a terme investigacions sobre l’evolució del llenguatge fotogràfic i, cada cop més, privilegia la producció i realització de continguts originals i inèdits. A l’edició d’enguany els projectes participants han de versar sobre el focus temàtic «cos de l’evidència», proposat pel festival.

El projecte «Androids in the woods» de Toni Amengual, que ha estat seleccionat pels directors del festival, Veronica Nicolardi i Paolo Woods, és un projecte que gira entorn del fenomen actual de la socialització intervinguda per pantalles, en què la corporeïtat de l’ésser humà, la seva presència física, ha passat a ocupar un plànol secundari en la forma que tenen els humans de relacionar-se. El projecte va ser guardonat el 2018 amb el Premi Mallorca de Fotografia Contemporània.

L’autor, llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona, Màster en Fotoperiodisme (UB) i Màster en Direcció d’Art i Publicitat en Mitjans Digitals (UB) i, avui dia, director de l’àrea de fotografia de LABASAD, escola internacional de creativitat OnLine, concep el projecte com una reflexió crítica sobre com la revolució digital ha desproveït de corporeïtat moltes de les interaccions entre humans. Segons Amengual, el cos de l’evidència de l’existència humana s’ha transformat en quelcom «més eteri, fotogràfic, fins i tot, més hologràfic que corporal». La seva obra ha estat publicada i exposada a les principals fires de fotografia i art d’Europa, i està representada per la galeria Rocío SantaCruz.

Als dies d’inici del festival hi assistirà el secretari autonòmic de Cultura i vicepresident de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Pedro Vidal, que destaca que «a més de tot el que s’ha exposat en relació amb el treball d’Amengual i la seva innegable qualitat tècnica, s’ha de dir que el que aporta un veritable plus és l'extraordinària sensibilitat del fotògraf envers la realitat del seu temps, la qual trasllada a una precisa crítica social».