21 març 2023 Presidència

El nou hospital d’atenció intermèdia de Felanitx disposarà de cent habitacions per a pacients crònics NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El nou hospital d’atenció intermèdia de Felanitx disposarà de cent habitacions per a pacients crònics

El projecte arquitectònic ja ha estat validat per l’Oficina d’Infraestructures i està llest per a la seva licitació

S’estima que l’any 2029 el 20 % de la població de la comarca de Llevant tindrà 65 anys o més

 

El nou hospital d’atenció intermèdia de Felanitx disposarà de cent habitacions per a pacients crònics de mitjana i llarga estada. El projecte arquitectònic, anomenat «Es Pas Nou», dels estudis d’arquitectura Barceló-Balanzó i Sulkin Marchissio, ja ha estat validat per l’Oficina d’Infraestructures i està llest per a la seva licitació.

El nou centre hospitalari tindrà una superfície construïda total de 10.907 m2 i disposarà de cent habitacions dobles d’ús individual per atendre pacients crònics de l’àrea sanitària de Llevant. Aquestes habitacions estaran dissenyades especialment per garantir el confort i el benestar dels pacients durant l’estada hospitalària.

El pressupost d’execució per contracta, amb l’IVA exclòs, és de 20.616.460 €.

Així ho ha manifestat la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la presentació del projecte al solar on s’ubicarà l’hospital, dins els terrenys del complex esportiu Sa Mola, a l’entrada de Felanitx. La presidenta ha estat acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i del batle de Felanitx, Jaume Montserrat.

Armengol ha destacat que «quan començarem a governar el 2015 teníem molt clar que invertir en salut era la millor inversió que podíem fer com a Administració pública i que havíem de planificar molt en, per exemple, un pla de cronicitat». La presidenta del Govern ha explicat que, «malgrat la pandèmia sanitària, hem passat a ser la Comunitat Autònoma amb més esperança de vida i això és una bona notícia, però també vol dir que hem de tenir instal·lacions adequades per atendre una població que serà major i que ha de tenir qualitat en la vellesa».

Per part seva, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha assegurat que «es tracta d'un projecte que hem agafat amb moltíssima il·lusió» després que es pensàs, per part del Govern, en la necessitat «d'espais més amables per a les persones amb malalties cròniques que necessiten temps de recuperació» i ha explicat que «les 100 habitacions estan plantejades com a individuals, però a mesura que passi el temps es poden desdoblar i podem arribar a tenir 200 persones ingressades».

Aquest nou equipament sanitari proporcionarà una atenció integral i de qualitat als pacients crònics que necessitin una atenció de convalescència o rehabilitació per recuperar l’autonomia, i a les persones cuidadores respectives. Els pacients rebran tractaments i cures especialment dirigits a l’estabilització de la malaltia, a la rehabilitació i a la recuperació de l’autonomia personal.

L’objectiu del nou centre hospitalari és millorar l’activitat assistencial a la zona sanitària de Llevant, que inclou Artà, Campos, Capdepera, Felanitx, Manacor, Santanyí, Son Servera, Montuïri, Petra, Porreres, Ariany, Sant Joan, Ses Salines, Sant Llorenç des Cardassar i Vilafranca i té una població superior als 140.000 habitants, el 17 % dels quals (és a dir, gairebé 24.000) supera els 65 anys d’edat.

A més, segons les projeccions de població de l’Institut Nacional d’Estadística, s’estima que l’any 2029 la població d’aquesta comarca arribarà a 148.990 persones i que el 20 % (gairebé 30.000) tindrà 65 anys o més. Aquest increment del 17 % al 20 % és fonamental per calcular els recursos necessaris del nou hospital. Aquestes dades mostren una tendència a l’envelliment de la població i, en conseqüència, a l’increment progressiu de les malalties cròniques.

El nou equipament sanitari oferirà una àrea d’hospitalització de cronicitat, una àrea ambulatòria i una àrea de suport i serveis generals.

 

Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques

El nou Hospital de Felanitx s’emmarca dins el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques (2022-2026), amb el qual el Govern de les Illes Balears pretén millorar l’atenció de les persones grans i dels pacients crònics complexos i en situació de dependència i assegurar una atenció pal·liativa a totes les persones que estiguin en una etapa avançada de la malaltia, no només en els darrers mesos de vida.

Entre les accions més importants que s’han duit a terme destaquen la formació de més de dos mil professionals de l’atenció primària i de l’atenció hospitalària; la incorporació de 52 infermers gestors de casos; l’obertura de llits específics per a aquests pacients a gairebé tots els hospitals de les Illes Balears, i la identificació de 22.000 persones com a pacients crònics complexos o pacients crònics avançats, cosa que facilita fer-ne un seguiment diferenciat i dirigir-los als serveis que s’ajusten més bé a les seves circumstàncies i que evita esperes i ingressos innecessaris.

Els hospitals públics de les Balears disposen d’unitats de pacients crònics complexos que han suposat una millora en l’atenció treballant específicament en la prevenció de les complicacions i el deteriorament funcional i cognitiu que poden sofrir aquests pacients quan segueixen el mateix circuit d’hospitalització d’un pacient amb un procés agut. D’aquesta manera, a l’Hospital Universitari Son Espases es disposa de 24 llits; a l’Hospital Comarcal d’Inca, de 20; a l’Hospital Universitari Son Llàtzer, de 20, i a l’Hospital de Manacor, de 14 llits. En total, 78 llits de cronicitat als hospitals d’aguts de Mallorca.

També s’han creat unitats de pacients crònics avançats als hospitals d’atenció intermèdia (Hospital General i Hospital Joan March), que mitjançant un circuit definit amb atenció primària i el SAMU061 permet que els pacients amb condicions de cronicitat més avançada puguin ingressar directament des del domicili i rebre una atenció adequada per al seu estat de salut, sense passar pels serveis d’urgències hospitalàries.

Des de novembre de 2019 el sector sanitari de Tramuntana compta també amb un hospital d’atenció intermèdia gestionat per Sant Joan de Déu que permet oferir aquest mateix circuit d’ingrés directe per als pacients crònics avançats d’aquest sector.

El Servei de Salut disposa a Mallorca de 98 llits a l’Hospital General, 98 a l’Hospital Joan March, 25 a l’Hospital Verge de la Salut i 160 a l’Hospital Sant Joan de Déu, integrat en la xarxa assistencial pública.

També s’ha desenvolupat l’hospital de dia avaluador geriàtric i terapèutic a l’Hospital General com a nivell assistencial diürn destinat a pacients fràgils o geriàtrics amb alguna discapacitat física o deteriorament cognitiu lleu, que tenen potencial de recuperació parcial o total. Aquest servei també s’ofereix als hospitals que formen part de la xarxa pública, l’Hospital Sant Joan de Deu i, des de l’any 2019, a l’Hospital de Creu Roja.

Pel que fa a l’àrea de salut de Menorca, es disposa de llits de convalescència i cures pal·liatives concertats amb el Consell Insular de Menorca i amb diferents ajuntaments, com també amb una clínica privada, i a Eivissa hi ha la unitat d’atenció intermèdia de Ca na Majora, ubicada a l’antic Hospital Can Misses, que disposa de 56 llits.

També s’està treballant en l’antic Hospital Son Dureta, que preveu, principalment, la construcció de dos centres hospitalaris, un de mitjana estada i un de llarga estada, amb una capacitat total de 240 i 330 habitacions, i l’Hospital Verge del Toro a Menorca, que tindrà entre 60 i 90 llits.