19 gener 2023 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

La Conselleria d’Afers Socials i Esports finançarà amb 32 milions d’euros la construcció i la reforma de residències i centres de dia per a persones amb diagnòstic de salut mental i discapacitat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria d’Afers Socials i Esports finançarà amb 32 milions d’euros la construcció i la reforma de residències i centres de dia per a persones amb diagnòstic de salut mental i discapacitat

16 entitats socials de Mallorca i Eivissa duran a terme les obres, que suposaran un increment de places de la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència

La Conselleria d’Afers Socials i Esports ha resolt la convocatòria de subvencions  destinada al Tercer Sector Social per a la construcció, reforma i rehabilitació de serveis residencials i d’estades diürnes de les Illes Balears per a persones amb diagnòstic de salut mental i discapacitat. Se’n beneficien 16 entitats socials amb un total de 32.142.712 euros.

Són projectes que s’ubiquen a diferents municipis de Mallorca: set a Palma, tres a Inca i un a Felanitx, Manacor i Marratxí; i dos a Eivissa. Donaran lloc a centres de dia per a persones amb discapacitat en situació de dependència; serveis ocupacionals per a persones amb diagnòstic de salut mental, necessitat de suport extens i discapacitat; serveis socioculturals i d’oci per a persones amb discapacitat; habitatges supervisats per a persones amb discapacitat física o amb diagnòstic de salut mental; i residències per a persones amb discapacitat en situació de dependència. Per tant, els projectes suposaran un increment de places de la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència pel que fa a les persones amb diagnòstic de salut mental i discapacitat, ja que les noves places es concertaran amb la Conselleria.

Les entitats beneficiades són: Dany Cerebral Sobrevingut a Mallorca (DACESMA); Amadip Esment; Fundació Es Garrover; Patronat Joan XXIII d’Inca; APROSCOM Fundació; Fundació ASPACE Baleares; Associació de pares i mares de persones amb discapacitat de les Illes Balears (AMADIBA); Associació AMITICIA; Fundació ASNIMO; Associació per a la salut mental Gira-sol; Grup d’educadors de carrer i treball amb menors (GREC); Centro Mater Misericordiae – Franciscanes Filles de la Misericòrdia; Fundació Natzaret; Associació Pro-Ajuda per a persones discapacitades de Pollença (PRODIS); Associació d’Esclerosi Múltiple d’Eivissa i Formentera (AEMIF) i Associació Pitiüsa de Familiars Pro Salut Mental i de Nins i Nines amb Autisme o altres trastorns generals del desenvolupament (APFEM).

Aquestes entitats rebran la subvenció en 10 anys (fins al 2031) i han de destinar els equipaments a la finalitat per a la qual se sol·liciten els ajuts per un període mínim de 30 anys.

Noves instal·lacions i places
La construcció d’equipaments d’atenció social és una constant de la Conselleria d’Afers Socials i Esports des de l’any 2015 davant del repte demogràfic, l’envelliment de la població, l’augment de l’esperança de vida i l’avanç i el reconeixement progressiu de drets socials.

La previsió és que l’any 2030 la població declarada com a dependent es dupliqui, per la qual cosa als nous equipaments de la Conselleria ja acabats, en construcció i en procés s’hi afegeixen ara aquests 16 projectes.

Tal com ha assenyalat la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, es tracta d’una fita molt important: «La concertació ha estat una passa absolutament essencial per al manteniment dels serveis socials: les entitats del Tercer Sector, a través de la concertació, han aconseguit estabilitzar les plantilles i els serveis; però teníem una demanda de com poder créixer en equipaments, perquè aquestes entitats no tenen beneficis i capacitat de poder invertir. Havíem de cercar una fórmula administrativa per poder-les ajudar en la construcció d’aquests equipaments. A través d’aquesta línia de subvenció s’ha aconseguit i en pocs anys afavorirà que a la nostra comunitat autònoma hi hagi més serveis socials dirigits a les persones amb discapacitat, a atenció primerenca i a les persones amb diagnòstic de salut mental».

Santiago també ha valorat que «les entitats del Tercer Sector fan una feina molt important per la nostra comunitat autònoma. Estan invertint en qualitat de vida de les persones, estan invertint en cohesió, i necessiten el suport permanent de les administracions públiques».

Quant a la construcció i reforma d’equipaments per aquestes finalitats a Menorca, hi ha l’acord polític de dur-ho a terme a través d’un conveni amb la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca, integrada pel Consell Insular i les entitats del Tercer Sector de l’illa.