LOGO CAIB
23 maig 2023 <10aL>Conselleria de Mobilitat i Habitatge

El Govern acorda amb el Govern central desenvolupar deu camps de boies més NNota Informativa

Foto de noticia

El Govern acorda amb el Govern central desenvolupar deu camps de boies més

Entraran en funcionament l’estiu de 2025 i seran 7 a Eivissa i 3 a Mallorca

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de la Direcció General de la Costa i el Mar i la Direcció General de Biodiversitat, ha arribat a un acord amb el Govern de les Illes Balears per a desenvolupar i executar els deu camps de boies que resten pendents per donar compliment al Decret de Posidònia.

D'aquesta manera, la Direcció General de la Costa i el Mar, serà l'encarregada de redactar els projectes de deu camps de boies de baix impacte per a la protecció de la posidònia oceànica, també de tramitar-los en l'àmbit ambiental i executar-los. Una vegada executats, el Ministeri cedirà la gestió a PortsIB.

En aquests moments, la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, té cinc camps de boies en tramitació. Aquests cinc nous camps de boies són a l'Illa de l'Aire (Menorca), Porroig (Eivissa), Cala d'Hort (Eivissa), Es Caló (Mallorca) i sa Foradada (Mallorca), representen un total de 171 llocs de fondeig i estaran en funcionament el pròxim estiu 2024.

Els deu camps de boies que desenvoluparà el Ministeri són els de: Alcanada (Mallorca), Benirràs (Eivissa), Cala Bassa (Eivissa), Cala Salada (Eivissa), Cala Vedella (Eivissa), Es Xarco (Eivissa), Portocolom (Mallorca), Portals Vells-El Mago (Mallorca), Portinatx (Eivsisa) i Talamanca 2 (Eivissa).

A la reunió mantinguda el passat mes d'abril entre les dues administracions, on  va participar el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, la directora general de la Costa i el Mar, Ana Oñoro, la directora general de Biodiversitat, María Jesús Rodríguez, el director general de transport marítim i aeri, Xavier Ramis, el director general d'espais naturals i biodiversitat Llorenç Mas i el gerent de Ports IB, Juan Vicente Rosselló, es va acordar que les obres d'aquests deu nous camps de boies s'executarien el 2024 per poder entrar en funcionament a la temporada d'estiu de 2025.

Amb la posada en funcionament d'aquests, s'hauran executat tots els camps de boies previstos al Decret de Posidònia, assolint d'aquesta manera l'objectiu de protegir l'ecosistema amenaçat de les praderies de posidònia pels fondejos il·legals que es donen en aquestes zones, així com donar una resposta eficaç i sostenible a la demanda existent de fondejos d'embarcacions.

Actualment, PortsIB ja gestiona un total de 8 camps de boies contemplats al Decret de Posidònia, situats a: Cala Blava (Mallorca), Sant Elm (Mallorca), Ses Salines (Eivissa), Caló de s'Oli (Formentera) ,S'Espalmador (Formentera), Badia de Fornells (Menorca), Illa d'en Colom (Menorca), Formentor (Mallorca). En total, representen 256 punts de fondeig i començaran la seva operativa a principis de juny. Es podran començar a reservar a partir de la darrera setmana de maig.

En aquest sentit, l'objectiu del Govern és desenvolupar els vint-i-tres de camps de boies de baix impacte al voltant del litoral de les Illes Balears que contempla el Decret de Posidònia, per donar servei als usuaris i vigilar i protegir les praderies de posidònia i minimitzar l'impacte ambiental de les embarcacions en el medi marí.