8 març 2023 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

S’organitzen tallers i conferències per canviar hàbits lingüístics NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

S’organitzen tallers i conferències per canviar hàbits lingüístics

Es tracta de noves activitats de la campanya «Mou la llengua» per usar més el català

La Direcció General de Política Lingüística impulsa, en el marc de la campanya «Mou la llengua», la impartició de conferències i tallers sobre assertivitat lingüística. Es duran a terme a les quatre illes a càrrec de l’entitat Tallers per la Llengua, dirigida pel professor de la Universitat de València Ferran Suay.

Les conferències «I si parlam (més) en català?» tenen com a objectiu fer-nos reflexionar sobre els nostres hàbits lingüístics, ajudar-nos a entendre com afecten la salut social del català i promoure la voluntat de canviar d’hàbits en la direcció d’usar més el català. També s’explicarà què és l’assertivitat lingüística, què ens fa falta per ser més assertius lingüísticament i quins trucs poden ser útils per arribar a ser-ho.

Entre el 15 i el 24 de març s’impartirà una conferència a cada illa amb la col·laboració dels consells de Mallorca, Menorca i Formentera i de l’Ajuntament d’Eivissa. Els ponents seran Ferran Suay i Àstrid Bierge, que explicaran què hi ha darrere dels usos lingüístics: quan, com i per què amagam la llengua, i les conseqüències de fer-ho. Les conferències són obertes al públic general i no és necessària inscripció prèvia.

D’altra banda, l’11 de març començaran a impartir-se els tallers d’assertivitat lingüística, també a càrrec de Tallers per la Llengua. Tindran una durada de tres hores i s’hi analitzaran les situacions més habituals en què els participants experimenten incomoditat que s’expressen en català i se cercaran solucions satisfactòries, partint d’un enfocament estratègic de les interaccions socials. S’hi aprendran i practicaran recursos de conducta que ajudaran a parlar més sovint en català i a sentir més comoditat quan es faci.

De moment hi ha nou tallers programats, a localitats de les quatre illes, tot i que hi ha la previsió de fer-ne més. Tenen places limitades i cal inscripció prèvia. Tota la informació i el formulari d’inscripció estan disponibles al web moulallengua.cat.

La campanya «Mou la llengua» té com a objectiu fomentar l’ús social de la llengua catalana i vol ser un convit als ciutadans perquè emprin el català i el comparteixin amb tothom, per exemple iniciant les converses en aquesta llengua davant les persones desconegudes o no canviar a un altre idioma innecessàriament.