14 gener 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Identificades les restes d’Antoni Company Oliver entre les víctimes localitzades a la segona intervenció duta a terme al cementeri de Porreres NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Identificades les restes d’Antoni Company Oliver entre les víctimes localitzades a la segona intervenció duta a terme al cementeri de Porreres

Natural de Llucmajor, era sabater i encarregat de la cooperativa La Hormiga. El febrer de 1937 l’assassinaren a la Creu de Porreres

L’anàlisi genètica de les restes localitzades a les fosses de Porreres durant la segona intervenció duta a terme per l’equip tècnic d’Aranzadi el febrer de 2021 ha permès la identificació d’una nova víctima. Es tracta d’Antoni Company Oliver, les restes del qual varen ser localitzades a la fossa número 12, afectada per un sòcol de formigó construït per suportar el pes dels nínxols.

Segons l’informe d’identificació biològica realitzat pel laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz), la identificació s’ha realitzat a través d’una mostra òssia de les restes que ha estat comparada amb una mostra d’ADN d’una familiar directa, donant com a resultat una identificació positiva.

Les restes d’Antoni Company varen ser localitzades el febrer de 2021 a partir dels treballs que va dur a terme l’equip tècnic de la Sociedad de Ciencias Aranzadi, dins la segona fase d’excavacions i exhumacions de les fosses del cementeri municipal de Porreres, inclosa en el Pla de Fosses 2018-2019 aprovat per la Comissió Tècnica de Fosses i Desapareguts del Govern de les Illes Balears. La seva identificació se suma a les de Miquel Pasqual Quetglas, Bartolomé Matas Alemany i Jordi Colom Estarellas, localitzats a la fossa número 11 i identificats el passat mes d’octubre.

Divuit identificacions a Porreres

Al cementeri de Porreres, el Govern de les Illes Balears ha impulsat diferents campanyes d’excavacions i exhumacions que han permès recuperar un total de 114 víctimes de la repressió franquista —49 recuperades en la campanya de l’any 2016, de la qual fou promotora l’Associació Memòria de Mallorca, i 65 durant les darreres excavacions, realitzades entre febrer i març del 2021—.

D’aquestes, 14 víctimes varen ser identificades i retornades a les seves famílies a partir dels treballs realitzats l’any 2016. La segona intervenció duta a terme l’any 2021 suma, a hores d’ara, quatre identificacions més.

Fins avui, a les Illes Balears s’han identificat 32 víctimes de la repressió franquista, gràcies a les anàlisis d’ADN i a la realització d’estudis antropològics.

Antoni Company Oliver

Natural de Llucmajor. Era sabater i encarregat de la cooperativa La Hormiga. Era casat i tenia una filla, na Jerònia. El 15 de febrer de 1937 va ser detingut, mentre treballava a la fàbrica, per un grup de falangistes de Llucmajor, que el varen conduir a la Creu de Porreres on va ser assassinat.

La seva família va ser una de les que va rebre el 29 d’octubre de 2021 el certificat de víctimes del franquisme que va lliurar el Govern a 124 familiars de persones assassinades a les Illes Balears.

El seu renet va fer pública una carta al seu besavi dins el projecte «Memorial de la Paraula» impulsat per la Direcció General de Memòria Democràtica, en la qual expressava que «en silenci, sense una paraula més alta que una altra, et seguim cercant. No oblidam fàcilment una injustícia com la que es cometé amb tu ni a la gent com tu, feia una mica millor el món amb ideals legítims per a un obrer, del gremi de la sabata. Nosaltres no volíem ser herois ni víctimes per mor de la teva desgraciada mort i de qualque manera hi esdevinguérem. Cap alt? Sempre! Quin mal feres? No pot ser d’altra manera».

Podeu llegir la carta completa en l’enllaç següent: http://www.caib.es/sites/memoria/ca/n/antoni_company_oliver/