LOGO CAIB
31 març 2023 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

La vela i el windsurf de les Illes Balears tendran el seu propi i reivindicat espai per a formació i tecnificació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La vela i el windsurf de les Illes Balears tendran el seu propi i reivindicat espai per a formació i tecnificació

Afers Socials i Esports assumirà la construcció del centre al port del Molinar que té un cost previst de 486.000 euros

Afers Socials i Autoritat Portuària de Balears han signat un acord que dona resposta a una reivindicació històrica

Les federacions de vela, Autoritat Portuària i la Conselleria d’Afers Socials i Esports han visitat avui l’espai on s’ubicaran les noves instal·lacions

La vela i el windsurf de les Illes Balears tendran el seu propi espai per a la formació i tecnificació. La Conselleria d’Afers Socials i Esports i Autoritat Portuària de Balears (APB) han arribat a un acord per habilitar un espai específic al port del Molinar, a Palma. Fins ara el programa de tecnificació de vela i windsurf del Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears (CTEIB) es desenvolupava en espais i instal·lacions cedides pels clubs esportius. Es dona així resposta a una reivindicació històrica de poder disposar d’una instal·lació pròpia i pública per a la pràctica de tecnificació.

L’espai el cedeix l’APB mentre que la Conselleria d’Afers Socials i Esports és qui assumirà la construcció i la gestió del nou centre, a través de la Fundació per a l’Esport Balear, que té un cost previst de 486.000 euros.

Avui la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, el director general d’Esports, Carles Gonyalons, el president de l'APB, Jaume Colom, la presidenta de la Federació de Vela de les Illes Balears, Catalina Darder, i el president de Federació Espanyola de Vela, José Javier Sanz, han visitat l’espai on s’hi ubicaran les noves instal·lacions. També hi han assistit els directors tècnics dels programes de tecnificació de vela i windsurf.

"És un dia molt important per a l'esport balear i la societat en general perquè hem aconseguit un espai públic per a la tecnificació de vela i windsurf. Mai s'hauria d'haver privatitzat l'espai de Calanova, era absolutament ideal per practicar aquest esport i per al centre de tecnificació, un espai que estava integrat a la ciutat, conegut per tothom i que ens ha donat excel·lents campions i campiones. No podia ser que una tecnificació que ens dona tants bons resultats no tengués un espai públic i haver de demanar favors als clubs per poder fer aquesta activitat. Per tant, recuperar el dèficit d'aquest espai públic era un dels objectius de la Conselleria", ha apuntat la consellera Fina Santiago, qui ha agraït la feina tant a la federació com a impulsora per aconseguir aquest projecte com a Autoritat Portuària per assumir la necessitat i la generositat de cedir l'espai que "es gestionarà per conveni amb una cessió per 15 anys", ha afegit.

El president de l’APB, Jaume Colom, ha valorat positivament la signatura d’aquest conveni, que garanteix que els ciutadans tenguin accés a la mar i a l’esport base i, a la vegada, que Balears continuï essent pionera en la pràctica de la vela.

L’espai on s’ubicaran les noves instal·lacions és el Caló d’en Rigo. Ja en el projecte de remodelació de l’espai que l’APB va fer el 2021 es plantejava la instal·lació d’una escola de vela de 511 metres quadrats construïts, aprofitant un nou tram d’escullera que té una coberta que actualment és un pas elevat al qual s’hi accedeix mitjançant una rampa i unes escales.

Projecte

El projecte l’ha redactat la Conselleria de Mobilitat i Habitatge. L’actuació prevista inclou un despatx per als programes del CTEIB de vela i windsurf, sala per a entrenadors, una aula, vestidors, gimnàs, magatzem d’embarcacions i taller. L’accés a cada una de les estances es fa directament des de l’exterior, però el despatx, la sala d’entrenadors i l’aula es comuniquen internament. El magatzem d’embarcacions i el taller també es comuniquen internament.

Foment de l’esport

L’objectiu d’aquestes noves instal·lacions és seguir impulsant la formació dels esportistes tecnificats. No obstant això, en aquest espai també s’hi duran a terme altres activitats pròpies de la Federació Balear de Vela i d’altres federacions relacionades amb l’entorn marítim com és el seguiment de joves talents esportius.

Cal recordar que els esportistes balears de vela i windsurf ara mateix estan aconseguint grans resultats. Un exemple és la medalla de bronze del regatista Joan Cardona als darrers Jocs Olímpics de Tòquio, 2020. Cardona, de fet, és un dels esportistes que ha passat pel programa de tecnificació del CTEIB.